Resipi Enak

Bagaimana Cara Untuk Membuat Linut a.k.a Ambuyat yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Linut a.k.a Ambuyat.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi linut a.k.a ambuyat khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun linut a.k.a ambuyat yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari linut a.k.a ambuyat, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan linut a.k.a ambuyat sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan linut a.k.a ambuyat rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Linut a.k.a Ambuyat menggunakan 11 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Linut a.k.a Ambuyat:

  1. Gunakan Sambal Asam.
  2. Gunakan 1 cawan ikan bilis (cuci dan toskan).
  3. Siapkan 5 biji cili padi (kalau nak lebih pedas blh tambah).
  4. Ambil 2 1/2 inci belacan.
  5. Gunakan 4 1/2 sudu besar gula.
  6. Siapkan 1/2 sudu kecil garam.
  7. Ambil 3 biji mempelam muda (dikupas dan dicincang).
  8. Gunakan 1 cawan air panas.
  9. Ambil Linut/Ambuyat.
  10. Gunakan 1 paket tepung sagu (basah).
  11. Gunakan 7-8 cawan air.

Langkah-langkah membuat Linut a.k.a Ambuyat:

  1. Ramas-ramas tepung sagu ke dalam bekas. Campurkan air. Kacau rata..
  2. Panaskan kuali dengan api perlahan. (Sebaik nya guna kuali non stick). Masukkan bancuhan tadi ke dalam kuali dan mula mengacau. Kacau supaya tepung tidak berketul. Adunan akan bertukar kepada warna putih..
  3. Teruskan mengacau tanpa henti sehingga sedikit pekat dan terus lagi kacau dan apabila adunan bertukar warna jernih seperti dalam video di bawah, tutupkan api dan teruskan mengacau kerana haba panas kuali itu masih ada. Sejukkan sekejap.. Linut a.k.a Ambuyat
  4. Buah mempelam dikupas kulit dan dicincang halus. Tumbuk ikan bilis dan cili hingga lumat, masukkan belacan dan tumbuk lagi..
  5. Masukkan gula dan garam. Gaul rata. Masukkan buah asam dan lenyek-lenyekkan. Gaul rata dan masukkan air panas, kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan. Cara menghidang, sudukan linut/ambuyat di dalam mangkuk kecil dan jirus dengan sambal asam, sedia untuk dimakan. 😋.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat linut a.k.a ambuyat boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.