Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Mee Rebus Johor yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Mee Rebus Johor.

Sekali lagi mencari idea resipi mee rebus johor khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mee rebus johor yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mee rebus johor, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan mee rebus johor sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah mee rebus johor siap dibuat. Anda boleh membuat Mee Rebus Johor memakai 26 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Mee Rebus Johor:

  1. Ambil Bahagian A : Daging.
  2. Siapkan 500 g daging (direbus bersama 1.5 liter air).
  3. Menyediakan Bahagian B : Bahan Tumis.
  4. Ambil 2 batang serai (diketuk).
  5. Ambil 3 biji bawang besar (dikisar).
  6. Siapkan 5 ulas bawang putih (dikisar).
  7. Ambil 1 inci halia (dikisar).
  8. Menyediakan 1 inci lengkuas (dikisar).
  9. Menyediakan 1 genggam udang kering (dicuci dan dikisarkan).
  10. Menyediakan 3 sudu makan rempah kari.
  11. Siapkan 2 sudu makan air (untuk bancuhan rempah kari).
  12. Menyediakan 4 sudu makan minyak masak (untuk menumis).
  13. Gunakan Bahagian C : Untuk pekatkan kuah.
  14. Gunakan 3 sudu makan taucu (dikisarkan).
  15. Menyediakan 2 biji ubi keledek (direbus).
  16. Gunakan 1 liter air rebusan daging.
  17. Menyediakan 1 sudu makan garam.
  18. Menyediakan 1 sudu makan gula.
  19. Gunakan Bahagian D: Bahan-bahan lain.
  20. Gunakan 500 g mee kuning (dicelur).
  21. Menyediakan 2-3 biji cili merah/ hijau (dihiris).
  22. Gunakan 3-4 biji telur ayam (telah direbus).
  23. Gunakan 1 genggam taugeh (telah dicuci bersih).
  24. Ambil 1 genggam hirisan daun bawang.
  25. Gunakan 4-5 biji limau kasturi (dibelah 2).
  26. Menyediakan 3 keping tauhu yang telah digoreng (dihiris).

Langkah-langkah membuat Mee Rebus Johor:

  1. Rebuskan daging sehingga empuk atau lembut. Air rebusan jangan dibuang sebab akan digunakan untuk kisar ubi keledek. Setelah masak, toskan daging. Sejukkan dahulu sebelum dihiris..
  2. Kisarkan bawang besar, bawang putih serta halia dan lengkuas bersama udang kering. Taucu dan ubi keledek dikisar bersama kemudiannya..
  3. Ubi keledek yang telah direbus empuk perlu dikisarkan bersama taucu. Masukkan 1 liter air rebusan daging untuk mengisar ubi keledek ini. Kisar sehingga halus..
  4. Panaskan minyak, kemudian tumis serai dan bahan-bahan tumis. Kacau sehingga naik bau, kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau sehingga terbit minyak..
  5. Kemudian masukkan ubi keledek dan taucu yang telah dikisar halus tadi. Kacau rata. Jika kuah terlalu pekat, boleh tambahkan sedikit lagi air rebusan daging tadi..
  6. Setelah kuah mula mendidih, masukkan daging yang telah dihiris. Masukkan garam dan gula. Masakkan sehingga kuah mendidih. Kemudian tutup api memasak..
  7. Rebus telur ayam selama 7 minit. Apabila telur telah siap direbus, sejukkan sebelum dikopek kulitnya. Sambil itu boleh gorengkan tauhu. Setelah tauhu selesai digoreng, boleh sejukkan dahulu sebelum di hiris juga..
  8. Ok, siap dihidangkan. Makan mee rebus bersama cili potong, daun bawang, taugeh, telur dan hirisan tauhu sangat menyelerakan. Nak tambah sedap, perahkan limau kasturi. Selamat mencuba..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat mee rebus johor boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.