Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Gulai Tempoyak Ikan Susu yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Gulai Tempoyak Ikan Susu.

Awak mencari inspirasi resipi gulai tempoyak ikan susu khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun gulai tempoyak ikan susu yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari gulai tempoyak ikan susu, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan gulai tempoyak ikan susu sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan gulai tempoyak ikan susu rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Gulai Tempoyak Ikan Susu memakai 10 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Gulai Tempoyak Ikan Susu:

  1. Menyediakan Bahan A.
  2. Siapkan 1 ekor ikan susu.
  3. Gunakan Secekak daun kesum.
  4. Siapkan 4 cawan air – jika suka kuah cair tambahkan air.
  5. Ambil Garam dan gula secukup rasa.
  6. Menyediakan Bahan B ~ dikisar/tumbuk halus.
  7. Siapkan 20 biji cili padi merah + hijau – kurangkan jika tdk suka pedas.
  8. Gunakan 1 inci kunyit hidup ~ sy + sedikit serbuk kunyit.
  9. Ambil 2 senduk tempoyak.
  10. Menyediakan Sedikit air.

Jalan sediakan Gulai Tempoyak Ikan Susu:

  1. Bersihkan ikan dan potong beberapa bahagian. Sediakan semua bahan..
  2. Masukkan Bahan B yang telah dikisar/tumbuk halus ke dalam kuali/periuk..
  3. Masukkan 4 cawan air. Jika suka kuah cair tambahkan air.Kacau hingga rata.Masukkan garam dan gula sesuaikan rasa. Gulai yang sedap ada rasa masam tempoyak dan sedikit rasa manis..
  4. Masak sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan ikan. Kacau perlahan hingga rata.Biarkan sehingga ikan masak.Jika suka boleh juga ditambahkan dengan potongan timun tua..
  5. Sedia dihidangkan..
  6. Makan bersama nasi panas dan juga ulaman..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat gulai tempoyak ikan susu boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.