Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Beriani Gam Kambing melekat di hati yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Beriani Gam Kambing melekat di hati.

Sedang mencari idea resipi beriani gam kambing melekat di hati khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun beriani gam kambing melekat di hati yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari beriani gam kambing melekat di hati, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mau sediakan beriani gam kambing melekat di hati yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat beriani gam kambing melekat di hati rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Beriani Gam Kambing melekat di hati memakai 17 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Beriani Gam Kambing melekat di hati:

  1. Siapkan Untuk Nasi.
  2. Gunakan 2 pot beras brasmathi.
  3. Menyediakan 3-4 biji bawang merah.
  4. Menyediakan 3-4 ulas bawang putih.
  5. Ambil 2 biji cili hijau.
  6. Gunakan 2-3 biji ubi kentang.
  7. Siapkan 2-3 sudu besar GHEE.
  8. Gunakan Rempah 4sekawan.
  9. Siapkan Daging.
  10. Menyediakan 200-300 grm daging kambing.
  11. Menyediakan 1 sudu besar rempah kurma.
  12. Ambil 1 sudu besar serbuk cili.
  13. Menyediakan 1 sudu besar serbuk beriani.
  14. Gunakan 1 sudu besar serbuk ketumbar.
  15. Gunakan 1 sudu kecil garam.
  16. Siapkan 2 sudu besar daun ketumbar yang di hiris.
  17. Ambil 2-3 sudu besar yogurt.

Jalan sediakan Beriani Gam Kambing melekat di hati:

  1. Bahan utama yang di perlukan..
  2. Bahan utk di daging di satukan ke dalam bekas bersama daging dan di perap selama 30-45minit sblm masak..
  3. Gaul rata dan perapkan ia..
  4. Beras di toskan, kemudian di tumiskan bawang, bawang putih dan rempah 4 sekawan bersama ghee. Kemudian tuang ke dalam beras di tos tadi. Tambahkan air mengikut sukatan beras masing-masing. Masak la nasi spt biasa menggunakan rice cooker..
  5. Lepas nasi dah separuh masak. Buka periuk nasi dan masukkan perapan daging kambing tadi. Tutup dengan sebahagian nasi tadi. Dan masak semula sehingga semuanya masak. Boleh tambah ubi kentang jika suka ya..
  6. Bila nasi dah masak gemburkan nasi dan taburkan daun bawang, sup, ketumbar dan bawang goreng. Siap untuk di hidangkan 🥰.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat beriani gam kambing melekat di hati boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.