Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Asam pedas ikan kembung ❤️ yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Asam pedas ikan kembung ❤️. Asam pedas merupakan menu masakan Melayu yang tersohor di Melaka dan Johor. Kebiasaan masakan ini menggunakan ikan pari, ikan parang, ikan tenggiri dan lain. Satu lagi sajian yang ita hidangkan untuk keluarga hari ini ialah asam pedas ikan kembung.

Asal resepinya adalah dari mak mertua. Dia menggunakan daun kari sebagai ganti daun kesum. Kalau dah letak daun kari, tak perlu lagi letak serbuk kari.

Awak mencari idea resipi asam pedas ikan kembung ❤️ khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun asam pedas ikan kembung ❤️ yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Asam pedas merupakan menu masakan Melayu yang tersohor di Melaka dan Johor. Kebiasaan masakan ini menggunakan ikan pari, ikan parang, ikan tenggiri dan lain. Satu lagi sajian yang ita hidangkan untuk keluarga hari ini ialah asam pedas ikan kembung.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam pedas ikan kembung ❤️, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan asam pedas ikan kembung ❤️ yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah asam pedas ikan kembung ❤️ siap dibuat. Anda dapat membuat Asam pedas ikan kembung ❤️ menggunakan 6 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Asam pedas ikan kembung ❤️:

  1. Menyediakan 3 senduk Cili kering yg dikisar bersama bawang merah dan putih.
  2. Siapkan 1 sb Asam jawa di bancuh dgn air.
  3. Siapkan 1 sk garam.
  4. Ambil 2 tangkai Daun kesum.
  5. Ambil 6 ekor Ikan Kembung saiz besar.
  6. Ambil 1 cwn air.

Resep Ikan Kembung Asem Pedas sangat mudah di Lakukan karena bahan dan cara pembuatannya termasuk mudah serta. Asam pedas (bahasa Indonesia) atau asam padeh (bahasa Minangkabau) adalah salah satu masakan tradisional Minangkabau dan kemudian menyebar di kawasan Melayu (Riau, Kepulauan Riau, Jambi,, Kalimantan Barat, dan Semenanjung Malaya) yang memiliki cita rasa asam dan pedas. Ikan kembung dagingnya enak dan lembut jika dimasak betul-betul. Makin terasa sedapnya jika ikan kembung dimasak asam pedas.

Jalan membuat Asam pedas ikan kembung ❤️:

  1. Tumis Cili kisar hingga pecah Minyak..
  2. Masukan garam dan air Asam jawa..
  3. Tambah garam.
  4. Masukan Ikan, air separas Ikan dan Daun kesum. Biarkn mendidih..

Makan dengan nasi putih panas makin merangsang selera. Tanpa tunggu lama, mari cubakan resepi di bawah ini. Simak resep gula ikan kembung bumbu asam pedas berikut ini. Demikian resep membuat gulai ikan kembung yang enak dan sedap. Silahkan klik tombol share berikut ini agar anda bisa berbagi resep spesial ini bersama dengan teman dan sahabat dan berikan pula komentar anda dibawah ini.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan asam pedas ikan kembung ❤️ boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.