Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Ikan Bakar Air Asam Lemon yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Ikan Bakar Air Asam Lemon.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi ikan bakar air asam lemon khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan bakar air asam lemon yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan bakar air asam lemon, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan ikan bakar air asam lemon yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses ikan bakar air asam lemon siap dibuat. Anda boleh sediakan Ikan Bakar Air Asam Lemon memakai 16 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Ikan Bakar Air Asam Lemon:

  1. Menyediakan 5 ekor ikan kembung saiz sederhana.
  2. Ambil 1 sudu besar buttercup.
  3. Menyediakan 1 biji tomato besar/2 biji tomato saiz kecil(potong dadu).
  4. Ambil 10 biji cili api siam(dihiris).
  5. Siapkan 5 biji cili api siam*.
  6. Gunakan 3 ulas bawang putih*.
  7. Menyediakan 1 biji bawang besar(potong dadu).
  8. Menyediakan Setengah biji lemon.
  9. Gunakan 4 biji limau kasturi.
  10. Menyediakan 1 sudu besar asam jawa.
  11. Gunakan Setengah cawan air masak/coway.
  12. Siapkan 1 sudu kecil belacan.
  13. Ambil 3/4 biji cili merah(dihiris).
  14. Menyediakan 2 sudu besar gula.
  15. Siapkan 3 sudu besar air panas.
  16. Ambil 2 cubit garam.

Langkah-langkah sediakan Ikan Bakar Air Asam Lemon:

  1. Gaul ikan dengan butter dan garam. Butter bagi garing kulit ikan. Bakar dalam oven suhu 230 celcius selama 45 minit. Setiap 20 minit terbalikkan ikan. Asingkan..
  2. Kisar bahan * dengan air panas. Masukan dalam bancuhan air asam dengan setengah cawan air. Kemudian masukan belacan bakar dan gaul sebati..
  3. Perah lemon dan limau dalam bancuhan air asam. Panaskan atas api selama 5 minit dan sejukan..
  4. Air asam yang dah sejuk gaul dengan bahan hirisan dan potong dadu. Gaul sebati..
  5. Tuang atas ikan dan hidangkan. Siap!.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Ikan Bakar Air Asam Lemon yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.