Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Sardin Kicap Berempah yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Sardin Kicap Berempah.

Sekali lagi mencari idea resipi sardin kicap berempah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sardin kicap berempah yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sardin kicap berempah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan sardin kicap berempah sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses sardin kicap berempah siap dibuat. Anda boleh membuat Sardin Kicap Berempah memakai 13 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Sardin Kicap Berempah:

  1. Menyediakan 1 cawan minyak.
  2. Menyediakan 1 tin sardin saiz sedang.
  3. Siapkan 2 biji bawang holland.
  4. Siapkan 3 ulas bawang putih.
  5. Menyediakan 1 inci halia.
  6. Siapkan 5 tangkai lada kering (rendam sampai lembut).
  7. Menyediakan 3 cawan air.
  8. Gunakan 2 tangkai daun kari.
  9. Menyediakan 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga).
  10. Siapkan 1/2 paket serbuk kari ikan.
  11. Ambil 1 asam keping.
  12. Ambil 1/2 cawan kicap lemak manis.
  13. Gunakan 1/2 batang carrot (hiris).

Langkah-langkah membuat Sardin Kicap Berempah:

  1. Asingkan ikan dan sos dia. Panaskan minyak, goreng ikan sardin. Tutup kuali supaya tak mercik, bila nak palingkan ikan, tutup api dulu, palingkan ikan, tutup kuali, buka api semula. Bila ikan dah garing, angkat..
  2. Kisar 1 biji bawang holland, bawang putih, halia dan lada kering dengan 1/2 cawan air sampai lumat. Panaskan minyak goreng sardin tadi, tumis daun kari, 4 sekawan dan bahan kisar sampai garing..
  3. Bila dah garing, tambah serbuk kari ikan. Kacau sampai garing sekali lagi dan pecah minyak. Tambah 2 1/2 cawan air dan sos sardin tadi. Kacau sampai mendidih..
  4. Bila dah garing, masukkan asam keping dan kicap. Kacau rata..
  5. Masukkan carrot. Kacau sampai masak dan tumisan pecah minyak. Tambah 1 biji bawang holland hiris dan ikan sardin goreng..
  6. Kacau perlahan, bila dah masak sekata, tutup api. Tabur sedikit daun bawang hiris, hidangkan..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Sardin Kicap Berempah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi dalam menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.