Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Ayam Percik Putih resepi ori kelate yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Ayam Percik Putih resepi ori kelate.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi ayam percik putih resepi ori kelate khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ayam percik putih resepi ori kelate yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ayam percik putih resepi ori kelate, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan ayam percik putih resepi ori kelate sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses ayam percik putih resepi ori kelate siap dibuat. Anda boleh sediakan Ayam Percik Putih resepi ori kelate memakai 15 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Ayam Percik Putih resepi ori kelate:

  1. Ambil Untuk ayam.
  2. Menyediakan 2 bahagian ayam.
  3. Siapkan 2 biji bawang merah.
  4. Siapkan setengah inci halia.
  5. Gunakan 1/2 sudu teh garam.
  6. Ambil Untuk kuah percik.
  7. Siapkan 2 batang serai gemuk.
  8. Gunakan 3 asam keping.
  9. Ambil 5 biji bawang merah.
  10. Gunakan 1 inci halia.
  11. Ambil 2 batang serai.
  12. Siapkan 1/2 paket santan segar.
  13. Ambil 1 sudu tepung gandum.
  14. Siapkan gula.
  15. Menyediakan garam.

Langkah-langkah membuat Ayam Percik Putih resepi ori kelate:

  1. Untuk ayam, kelar-kelar dulu ayam. kisar bawang merah dan halia. gaul bersama ayam dan garam perap dalam 15-30min.
  2. Dalam periuk, isi air hingga melepasi ayam je. Pastu rebus ayam hingga separuh masak dan angkat. Airnya jangan dibuang..
  3. Untuk kuah percik, kisar bawang merah dan halia..
  4. Masukkan dalam periuk/kuali bahan-bahan kisar tadi dan ambil separuh air rebusan ayam tadi masukkan ke dalam periuk. biarkan mendidih..
  5. Ketuk serai dan masukkan ke dalam kuah. Masukkan santan dan jangan berhenti kacau sebab taknak santan berketul..
  6. Masukkan asam keping, gula dan garam. gula masukkan banyak sikit sebab percik kelantan biasanya manis. biarkan kuah mendidih dan memekat sikit..
  7. 1 sudu tepung bancuh dengan 3-4 sudu air dan masukkan ke dalam kuah. Pastikan kuah tidak terlalu cair.
  8. Hidupkan api, dan boleh start membakar ayam. balik-balikkan ayam dan sapukan kuah percik pada ayam.balik lagi dan sapu lagi. lagi sedap bila ada hangus-hangus sikit pada ayam. rasa dia lagi umphh.
  9. Kalau malas nak hidupkan api, guna jela air fryer ke bakar atas dapur ke. sama je huhu. sis saje je gedik nk bakar guna arang.
  10. Lastly bila ayam dah masak, tuang kuah atas ayam. Sedia untuk dimakanπŸ˜‹.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan ayam percik putih resepi ori kelate boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.