Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Kari ikan tongkol Versi Cekmek Kelate yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Kari ikan tongkol Versi Cekmek Kelate.

Awak mencari inspirasi resipi kari ikan tongkol versi cekmek kelate khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari ikan tongkol versi cekmek kelate yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari ikan tongkol versi cekmek kelate, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan kari ikan tongkol versi cekmek kelate sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat kari ikan tongkol versi cekmek kelate rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Kari ikan tongkol Versi Cekmek Kelate memakai 15 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Kari ikan tongkol Versi Cekmek Kelate:

  1. Siapkan Bawang merah kisar.
  2. Siapkan Bawang putih kisar.
  3. Ambil Halia kisar.
  4. Ambil Serai titik / ketuk.
  5. Menyediakan Rempah kari.
  6. Ambil Cili boh.
  7. Gunakan Kerisik.
  8. Menyediakan Kentang.
  9. Ambil Tomato.
  10. Gunakan keping Asam.
  11. Gunakan Daun kari.
  12. Ambil Santan.
  13. Ambil Rempah Kari -akak guna dan beli yang timbang.
  14. Ambil Gula melaka/nisè -(orang Kelantan).
  15. Gunakan Rempah berkawan bukan 4 sekawan lebih dari 4 ni.

Langkah-langkah membuat Kari ikan tongkol Versi Cekmek Kelate:

  1. Tumis bahan kisar,hingga naik bau atau pecah minyak..
  2. Ikan,akak rebus dahulu. Orang Kelantan memang akan rebus ikan ini. Rebus dengan asam keping,garam,nisè/gula melaka dan diakhiri cuka untuk pejàlkan isi ikan. Didih terus tutup API..
  3. Bahan tumisan,akak masuk dalam noxxa. Seterusnya masuk santan,kacau dan ikan rebus tadi. Air rebusan masukkan dalam noxxa..
  4. Masukkan garam sikit kalau perlu. Akak tak masukkan garam sebab air rebusan tadi sudah memadai untuk masin dan manis kuah. Masak dan hidang untuk keluarga..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari ikan tongkol Versi Cekmek Kelate yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.