Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Tauhu Kukus Masam Manis yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Tauhu Kukus Masam Manis.

Sedang mencari inspirasi resipi tauhu kukus masam manis khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tauhu kukus masam manis yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari tauhu kukus masam manis, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan tauhu kukus masam manis sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses tauhu kukus masam manis siap dibuat. Anda dapat membuat Tauhu Kukus Masam Manis menggunakan 19 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Tauhu Kukus Masam Manis:

  1. Siapkan 🌶Bahan Tauhu Kukus (dicincang halus).
  2. Menyediakan 4 keping tauhu.
  3. Siapkan 2 tauhu jepun.
  4. Menyediakan 1 biji bawang holland saiz kecil.
  5. Ambil 1/2 biji capsicum saiz kecil.
  6. Gunakan 10-15 cendawan shitake/butang.
  7. Siapkan 1/4 piring daun bawang (optional).
  8. Siapkan 1/4 piring daun kucai (optional).
  9. Menyediakan 2 biji telur.
  10. Siapkan 2 st serbuk lada putih/sulah.
  11. Gunakan 1 kiub pati ayam @ 1 sb serbuk pati ayam @ isi ayam dicincang.
  12. Ambil Sedikit garam.
  13. Ambil 🌶Sos Masam Manis.
  14. Menyediakan 1/4 piring bawang putih cincang.
  15. Gunakan 2 biji cili besar merah dicincang.
  16. Ambil 2-4 biji cili kecil merah.
  17. Ambil 2 sb madu (boleh ganti dgn gula).
  18. Gunakan 4 sb perahan lemon.
  19. Gunakan 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn air).

Jalan sediakan Tauhu Kukus Masam Manis:

  1. Cincang/kisar tauhu sebahagian kasar2 sebahagian halus2 sikit. Campurkan dengan bawang,capsicum, cendawan shitake, daun kucai dan daun bawang yang dipotong halus2 dan digaul bersama tauhu.(Saya masukkan sikit bahan cincang halus tu dalam food chopper,selebihnya buat gaul).
  2. Masukkan dalam loyang pengukus/acuan kuih lompang. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak..
  3. Untuk sos, tumis bawang putih sehingga naik bau diikuti cili dan bawang. Masukkan madu dan perahan lemon. Perasakan dgn garam. Tuang bancuhan tepung jagung sehingga mendapat kepekatan yg disukai. Tuang sos atas tauhu kukus..
  4. P/s: tauhu yang sudah dikukus,boleh juga digoreng terlebih dahulu. Sesuai untuk pelbagai jenis masakan lain juga..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat tauhu kukus masam manis boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.