Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Mi Sizzling yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Mi Sizzling.

Awak mencari idea resipi mi sizzling khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi sizzling yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi sizzling, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan mi sizzling yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat mi sizzling siap dibuat. Anda dapat membuat Mi Sizzling menggunakan 21 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Mi Sizzling:

  1. Menyediakan Bahan Kuah.
  2. Ambil 1/3 cawan minyak masak.
  3. Menyediakan 1 biji bawang besar (hiris).
  4. Ambil 7 tangkai lada kering (rendam, toskan dan potong).
  5. Gunakan 2 inci halia (hiris).
  6. Siapkan 4 ulas bawang putih (hiris).
  7. Gunakan 1 keping dada ayam (potong dadu).
  8. Menyediakan 9 ketul cendawan shiitake kering (basuh, rendam sampai lembut, potong kecil dan toskan).
  9. Ambil 4 cawan air.
  10. Menyediakan 5 sudu sos tiram.
  11. Menyediakan 1/2 cawan kicap lemak manis.
  12. Ambil 3 sudu besar sos cili.
  13. Gunakan 1 sudu besar lada hitam.
  14. Menyediakan 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa.
  15. Ambil Garam & gula secukup rasa.
  16. Menyediakan 4 sudu besar tepung jagung (kacau dengan 1/2 cawan air).
  17. Siapkan Bahan selebihnya.
  18. Gunakan Yee mee.
  19. Menyediakan Kuah.
  20. Gunakan Sawi bokchoy.
  21. Menyediakan Telur.

Langkah-langkah membuat Mi Sizzling:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lada kering sampai garing. Masukkan ayam dan cendawan. Kacau..
  2. Bila ayam hampir masak, tambah air. Perasakan dengan sos tiram, kicap lemak manis,.
  3. Sos cili, lada hitam dan cukup rasa. Kacau dan biar mereneh dalam 10-15 minit..
  4. Perasakan garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi. Bila dah masak sekata, tambah air tepung jagung, kacau sampai pekat dan mendidih. Tutup api, ketepikan kuah..
  5. Rendam yee mee 10 minit, toskan..
  6. Panaskan pan kecil/kuali kecil/hot plate. Guna api kecil. Masukkan yee mee, biar 5 minit. Masukkan kuah secukupnya. Letak sawi..
  7. Tambah telur. Tutup pan. Biar sehingga semua masak sekata. Siap untuk dihidang..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Mi Sizzling yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.