Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Kulit Tembikai Masak Bening Dengan Udang Ala Sarawak yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Kulit Tembikai Masak Bening Dengan Udang Ala Sarawak.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kulit tembikai masak bening dengan udang ala sarawak khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kulit tembikai masak bening dengan udang ala sarawak yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kulit tembikai masak bening dengan udang ala sarawak, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan kulit tembikai masak bening dengan udang ala sarawak yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat kulit tembikai masak bening dengan udang ala sarawak siap dibuat. Anda boleh membuat Kulit Tembikai Masak Bening Dengan Udang Ala Sarawak menggunakan 9 bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Kulit Tembikai Masak Bening Dengan Udang Ala Sarawak:

  1. Siapkan 1 mangkuk besar kulit tembikai (yang telah dibuang kulit luar hijau dan dipotong kecil-kecil kira-kira 2 jari besarnya).
  2. Gunakan 1 mangkuk udang yang sudah dibersihkan.
  3. Siapkan 1 labu bawang besar.
  4. Menyediakan 2 ulas bawang putih.
  5. Gunakan Sedikit belacan.
  6. Siapkan 3-5 batang cili merah.
  7. Siapkan 2 mangkuk kecil air bertapis.
  8. Menyediakan Sedikit minyak untuk menumis.
  9. Ambil Garam secukup rasa.

Langkah-langkah sediakan Kulit Tembikai Masak Bening Dengan Udang Ala Sarawak:

  1. Tumbukkan lada merah, bawang besar dan bawang putih bersama belacan..
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi di dalam minyak masak (kira-kira 5 sudu). Setelah naik bau, masukkan air tapis..
  3. Apabila mula mendidih, masukkan kulit tembikai dan biarkan empuk sedikit. Kemudian, masukkan udang dan garam secukup rasa. Masak seketika hingga udang berubah warna dan tutup api. Siap untuk dihidang dengan nasi panas..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kulit tembikai masak bening dengan udang ala sarawak boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.