Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Kek Karamel Pelangi yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Kek Karamel Pelangi.

Sedang mencari inspirasi resipi kek karamel pelangi khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kek karamel pelangi yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kek karamel pelangi, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan kek karamel pelangi yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah kek karamel pelangi siap dibuat. Anda boleh sediakan Kek Karamel Pelangi menggunakan 21 jenis bahan dan 14 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Kek Karamel Pelangi:

  1. Ambil Bahan-Bahan Karamel.
  2. Gunakan 2 sudu besar gula.
  3. Gunakan Bahan- Bahan Puding.
  4. Ambil 3 biji kuning telur.
  5. Siapkan 2 biji telur penuh (putih & kuning).
  6. Menyediakan 1 tin susu cair.
  7. Menyediakan 1/2 cawan susu pekat manis.
  8. Siapkan 1 sudu teh esen vanila.
  9. Menyediakan Bahan-Bahan Meringue.
  10. Gunakan 6 biji putih telur.
  11. Siapkan 3/4 cawan gula.
  12. Siapkan 1 sudu teh cream of tartar.
  13. Menyediakan Bahan-Bahan Kek.
  14. Siapkan 3 biji kuning telur.
  15. Menyediakan 1/2 cawan gula.
  16. Siapkan 1/2 cawan air.
  17. Siapkan 1/4 cawan minyak masak.
  18. Gunakan 1 sudu teh esen vanila.
  19. Siapkan 1 1/2 cawan tepung gandum.
  20. Ambil 1 sudu besar serbuk penaik.
  21. Ambil Beberapa pewarna yg di sukai.

Jalan sediakan Kek Karamel Pelangi:

  1. Karamel 👉 Cairkan gula di dlm loyang saiz 9" di atas api sederhana hingga perang muda. Jangan di kacau, lenggang2kan saja loyang hingga rata. Kemudian, sejukkan.
  2. Puding ~ Kacau sebati telur bersama susu cair, susu pekat & esen vanila. Jangan sampai berbuih supaya puding tidak berlubang2 selepas di bakar.
  3. Meringue 👉 Pukul putih telur hingga berbuih dgn medium speed. Kemudian, campur cream of tartar & masukkan gula secara 3 peringkat sambil pukul hingga kental & bertanduk dgn high speed. Bila terbalikkan adunan, ia tak jatuh.
  4. Kek 👉 Satukan kuning telur, gula, minyak, air & esen vanila.
  5. Pukul hingga berbuih & berkrim dgn medium speed. Kemudian, masukkan tepung & serbuk penaik yg di ayak. Pukul lagi cukup sekadar adunan sebati saja.
  6. Masukkan meringue secara 3 peringkat sambil kaup balik dari bawah ke atas perlahan2..
  7. Bahagikan adunan kpd 5 bahagian & setiap satu di campur pewarna.
  8. Tapiskan adunan puding ke dlm loyang berisi karamel tadi. Ia akan ada bunyi crack pd karamel tapi jangan risau..tu perkara biasa…
  9. Masa ni dah boleh panaskan oven pd suhu 160•c selama 10 minit. Sudukan adunan merah dulu di tengah2 puding sebanyak 4 sudu besar. Jangan risau, ia tak akan tenggelam sebab ada meringue di dlm adunan kek menjadikan ia ringan & terapung. Sudukan pula adunan kuning & adunan seterusnya sebanyak 4 sudu setiap warna. Di akhir2 lapisan..ia akan menjadi 3 sudu, 2 sudu & 1 sudu setiap adunan.
  10. Letak loyang kek di dlm loyang yg lebih besar & tuang air panas hingga 1/3 loyang..cukup sekadar loyang kek tenggelam sedikit dgn air. Teknik ini di panggil 'water bath' menjadikan kek kita gebu, ringan & tidak garing/berkerak pd permukaan kek..
  11. Bakar selama 1 jam di rak tengah api bawah saja pd suhu 160•c. Kemudian, 10 minit lagi di rak paling bawah api atas saja pd suhu 130•c. Bergantung pd suhu oven masing2.
  12. Sejukkan kek hingga kek renggang dari loyang. Sisipkan dgn pisau perlahan2 & terbalikkan ke atas pinggan.
  13. .
  14. Boleh di potong. Sedap di makan sejuk2 dari peti ais..rasanya moist, gebu, gedik2 gitu…

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Kek Karamel Pelangi yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.