Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Lontong Kuah Lodeh yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Lontong Kuah Lodeh.

Sedang mencari inspirasi resipi lontong kuah lodeh khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun lontong kuah lodeh yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari lontong kuah lodeh, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan lontong kuah lodeh sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses lontong kuah lodeh siap dibuat. Anda dapat sediakan Lontong Kuah Lodeh menggunakan 26 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Lontong Kuah Lodeh:

  1. Menyediakan Bahan Kisar :.
  2. Menyediakan 8 ulas bawang merah.
  3. Menyediakan 1 inci kunyit hidup.
  4. Siapkan 15 biji cili kering (direndam terlebih dahulu).
  5. Gunakan 2 sudu besar udang kering.
  6. Gunakan Bahan Kuah Lodeh :.
  7. Ambil 1 batang serai (diketuk).
  8. Siapkan 1/4 biji kubis (dihiris halus).
  9. Gunakan 1/4 biji sengkung (dipotong memanjang).
  10. Menyediakan 1/2 batang lobak merah (dipotong memanjang).
  11. Siapkan 1/2 batang terung (dipotong memanjang).
  12. Gunakan 6 batang kacang panjang (dipotong panjang).
  13. Ambil 1 biji kentang (dipotong dadu).
  14. Siapkan 2 keping sayur fucuk.
  15. Menyediakan 1 genggam suhoon.
  16. Gunakan 1 keping tempe (dipotong memanjang).
  17. Gunakan 2 batang cili merah (dipotong serong).
  18. Menyediakan 7 ekor udang segar 9saiz sederhana).
  19. Siapkan 2 kotak santan Ayam Brand (200ml).
  20. Gunakan 1 liter air.
  21. Siapkan 2 sudu besar garam.
  22. Menyediakan 1 sudu besar gula.
  23. Menyediakan Secubit serbuk perasa.
  24. Menyediakan Bahan Pelengkap :.
  25. Ambil 6 biji nasi impit.
  26. Ambil 1 mangkuk sambal ikan bilis.

Langkah-langkah sediakan Lontong Kuah Lodeh:

  1. Bawang merah, kunyit hidup, udang kering dan cili kering dikisar halus. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan serai dan masak sehingga naik bau..
  2. Masukkan sengkuang, lobak merah, terung, kacang panjang dan kentang. Masukkan air. Masak sehingga separuh masak dan kuah mendidih..
  3. Masukkan Santan..
  4. Masukkan kubis, tempe, sayur fucuk, suhoon, cili merah. Masak sehingga mendidih..
  5. Masukkan udang segar, garam, gula dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih dan kuah pekat. Tutup api dan sejukkan seketika..
  6. Cadangan Hidangan : Nasi impit dipotong dan dimasukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah lodeh dan diletakan sambal ikan bilis. Untuk makan, gaul sebati kesemuanya. Selamat mencuba 😋.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan lontong kuah lodeh boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.