Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Kari Ikan Pekat dan Jelira yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Kari Ikan Pekat dan Jelira.

Awak mencari idea resipi kari ikan pekat dan jelira khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari ikan pekat dan jelira yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari ikan pekat dan jelira, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan kari ikan pekat dan jelira yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan kari ikan pekat dan jelira rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Kari Ikan Pekat dan Jelira menggunakan 31 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Kari Ikan Pekat dan Jelira:

  1. Gunakan Bahan 1 (kisar).
  2. Menyediakan 1 1/2 labu bawang besar (serdahana size).
  3. Siapkan 7 ulas bawang putih.
  4. Gunakan 1/2 inch halia.
  5. Ambil 1 1/2 biji buah keras.
  6. Menyediakan 20 batang cili kering (direbus).
  7. Siapkan Bahan 2 (bancuh).
  8. Menyediakan 3 sudu besar serbuk kari ikan.
  9. Gunakan 2 sudu besar serbuk kari ayam.
  10. Ambil 250 ml air panas.
  11. Menyediakan Bahan 3 (bancuh).
  12. Gunakan 1 1/2 sudu besar asam jawa.
  13. Siapkan 50 ml air.
  14. Siapkan P/s: jika guna pes asam jawa adabi boleh pakai ½ sudu kecil.
  15. Siapkan 4 Bahan.
  16. Menyediakan 1/2 labu bawang besar (dihiris).
  17. Ambil 1/2 inch halia (dihiris).
  18. Menyediakan 4 batang cili hijau (ditumbuk kasar).
  19. Ambil 5 Bahan.
  20. Gunakan 2 batang kayu manis.
  21. Gunakan 5 biji pelaga.
  22. Ambil 4 kuntum bunga lawang.
  23. Gunakan 5 bunga cengkih.
  24. Menyediakan 1 liter air.
  25. Ambil 6 Bahan.
  26. Gunakan 3 ekor ikan kembung.
  27. Siapkan 3 ekor ikan selar kuning.
  28. Menyediakan 150 ml santan kotak.
  29. Gunakan Gula melaka (boleh refer gambar).
  30. Ambil Garam dan serbuk secukup rasa.
  31. Siapkan Minyak untuk menumis.

Jalan sediakan Kari Ikan Pekat dan Jelira:

  1. Sediakan kesemua bahan agar aktiViti memasak makin mudah..
  2. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan BAHAN 1.
  3. Bila BAHAN 1 sudah garing dan naik bau boleh masukkan BAHAN 2. Kacau rata..
  4. Kemudian masukkan BAHAN 3 dan BAHAN 4.
  5. Kemudian masukkan BAHAN 5. Perlahankan api dan tutup periuk. Reneh selama 45minit.
  6. Setelah 45 minit. Besarkan kembalj api dan kacau. Kemudian masukkan ikan, gula melaka, santan, garam/ serbuk secukup rasa dan imbangkan rasa mengikut selera anda. Renehkan selama 10 minit sambil kacau dan boleh tutup api. SIAP!.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari Ikan Pekat dan Jelira yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.