Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Kari Dalca yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Kari Dalca.

Sedang mencari inspirasi resipi kari dalca khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kari dalca yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari dalca, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan kari dalca yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan kari dalca rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Kari Dalca memakai 21 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Kari Dalca:

  1. Siapkan Segenggam kcg dal direbus dahulu.
  2. Ambil 2 sdb rempah kari daging.
  3. Ambil 2 sdb cili kisar.
  4. Menyediakan 1 kotak kecil santan.
  5. Gunakan 1 mangkuk air asam.
  6. Gunakan 1 paket kecil kerisik.
  7. Menyediakan 200 gm hati ayam dibersihkan.
  8. Gunakan 200 gm kaki ayam dipotong kecil.
  9. Menyediakan Sayur2an seperti ubi kentang 2 biji.
  10. Gunakan 1 biji terung.
  11. Gunakan 1 biji karot.
  12. Siapkan 1 biji tomato.
  13. Ambil Apa2 sayur yg anda sukals.
  14. Ambil Bhn tumis.
  15. Ambil 4 ulas bwgmerah.
  16. Menyediakan 2 ulas bwg putih.
  17. Menyediakan 1 inci halia.
  18. Gunakan Sedikit kayu manis dan bunga cengkih.
  19. Gunakan 7 biji buah pelaga.
  20. Ambil Secekak daun kari.
  21. Ambil Sedikit minyak.

Jalan membuat Kari Dalca:

  1. Rebus kcg dal sampai lembut.lps itu tumbuk sikit bg hancur dan ketepikan..
  2. Sediakan kaki ayam dan hati.Serta sayur2an yang anda suka..
  3. Tumis bawang dan rempah.Masukkan rempah yg sudah dibancuh dgn air dan pes cili.tumis sampai pecah minyak..
  4. Masukkan air asam jawa.dan rebus hingga mendidih lagi.masukkan kaki ayam dan hati serta sayur2an dan juga kcg dal.masukkan santan dan kerisik.rebus sekejap lagi..
  5. Dah siap.perisakan dan bolehla dihidang..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari Dalca yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.