Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Ikan Kembung Air Asam yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Ikan Kembung Air Asam.

Awak mencari idea resipi ikan kembung air asam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ikan kembung air asam yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan kembung air asam, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan ikan kembung air asam yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah ikan kembung air asam siap dibuat. Anda boleh sediakan Ikan Kembung Air Asam memakai 10 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Ikan Kembung Air Asam:

  1. Menyediakan 3 ekor ikan kembung.
  2. Ambil 12 biji cili padi.
  3. Menyediakan 1 biji bawang besar.
  4. Siapkan 2 biji tomato.
  5. Menyediakan 2 biji cili besar.
  6. Menyediakan 1/4 cawan air.
  7. Menyediakan 1 biji limau nipis.
  8. Siapkan 1 sudu besar gula perang.
  9. Siapkan 1 inci belacan.
  10. Gunakan 1 sudu besar garam bukit.

Langkah-langkah membuat Ikan Kembung Air Asam:

  1. Ikan direbus sehingga masak sempurna..
  2. Bawang besar, tomato, cili padi dan cili besar dibahagi kepada 2bahagian. Satu bahagian dipotong kasar & kisar. Manakala satu bahagian lagi dipotong kecil untuk dimasukkan kemudian ke dalam bahan yang dikisar..
  3. Masukkan bawang besar, tomato, cili padi, cili besar, belacan, gula, garam dan air ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus. Perahkan limau nipis dan kacau sebati..
  4. Ikan kembung yang telah dikukus diletakkan ke dalam pinggan & ditaburkan dengan bawang besar, tomato dan cili padi yang dipotong tadi..
  5. Tuangkan bahan kisar tadi (rasa dulu tau, jika kurang apa2 boleh tambah 😬). Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Ikan Kembung Air Asam yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.