Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Nasi Goreng Bunga Kantan yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Nasi Goreng Bunga Kantan.

Sedang mencari idea resipi nasi goreng bunga kantan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun nasi goreng bunga kantan yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari nasi goreng bunga kantan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan nasi goreng bunga kantan yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat nasi goreng bunga kantan siap dibuat. Anda boleh sediakan Nasi Goreng Bunga Kantan menggunakan 20 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Nasi Goreng Bunga Kantan:

  1. Siapkan 3 cawan nasi sejuk – ramas & relaikan.
  2. Gunakan 250 g sotong – basuh bersih, potong.
  3. Ambil 3 ulas bawang merah – hiris.
  4. Menyediakan 3 ulas bawang putih – hiris.
  5. Siapkan 1 biji cili merah – hiris.
  6. Gunakan 5-10 biji cili api (ikut nak pedas mana) – hiris.
  7. Menyediakan 1 batang bunga kantan – dihiris halus.
  8. Ambil 2 batang serai – diketuk.
  9. Siapkan 1-2 sdb perencah tomyam.
  10. Gunakan 1-2 sdt garam.
  11. Menyediakan 1-2 sdt gula.
  12. Menyediakan 1-2 sdt serbuk perasa.
  13. Siapkan 1 sdb kicap.
  14. Siapkan 1 sdb sos tiram.
  15. Gunakan 1 sdb sos ikan.
  16. Siapkan 2 biji telur.
  17. Gunakan 1 batang karot – hiris memanjang.
  18. Menyediakan 1 ikat sawi – potong kecil.
  19. Menyediakan 1/4 cawan air.
  20. Ambil 1 senduk minyak masak.

Jalan sediakan Nasi Goreng Bunga Kantan:

  1. Panaskan minyak, tumis b. merah, b. putih, cili merah cili padi dan serai sampai naik bau. Masukkan perencah tomyam kacau rata..
  2. Masukkan bunga kantan dan hirisan karot, gaul rata. Masukkan sotong kacau lagi. Masukkan sedikit air kalau kering sangat.
  3. Masukkan sos tiram, sos tiram serta perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya..
  4. Lepas tu boleh lah masukkan nasi. Kacau supaya nasi bercampur rata dengan bahan tumisan. Letak sikit kicap (kalau suka). Gaul lagi..
  5. Kais nasi ketepi kuali, pecahkan telur ditengah-tengahnya. Biarkan sekejap. Bila nampak telur tu dah hampir masak kacau dan gaul dengan nasi..
  6. Masukkan sawi, terus kacau goreng sampai nasi masak sempurna. Boleh la padamkan api..
  7. Sedia untuk dihidang..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan nasi goreng bunga kantan boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.