Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Kari Ikan yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Kari Ikan.

Awak mencari idea resipi kari ikan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari ikan yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari ikan, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan kari ikan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kari ikan siap dibuat. Anda dapat membuat Kari Ikan memakai 15 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Kari Ikan:

  1. Menyediakan 1 biji bawang besar (mayang).
  2. Ambil 2 biji bawang putih (racik halus).
  3. Ambil 2 tangkai daun kari.
  4. Menyediakan 1 sudu besar halba.
  5. Menyediakan 1 paket rempah kari ikan babas (campur dengan air panas jadikan pes).
  6. Menyediakan 1 mangkuk kecil air asam jawa.
  7. Gunakan 1 mangkuk sederhana santan.
  8. Gunakan 1 mangkuk air.
  9. Ambil 2 biji tomato.
  10. Ambil 3 biji terung bulat (potong 4).
  11. Menyediakan 1 sudu kecil garam.
  12. Menyediakan 1 sudu kecil gula.
  13. Gunakan 1 sudu kecil perasa secukup rasa maggi.
  14. Siapkan 3 sudu besar minyak (untuk menumis).
  15. Ambil 1 ekor kepala ikan merah (boleh ganti 4 ekor ikan kembung/ikan jaket).

Jalan sediakan Kari Ikan:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih bersama halba hingga wangi. masukkan 1 tangkai daun kari..
  2. Tumiskan serbuk kari yang telah dijadikan pes hingga pecah minyak. pastikan api perlahan, jika kari makin kering, tambahkan air panas sedikit sedikit..
  3. Setelah kari pecah minyak, masukkan tomato dan terung yang telah dipotong 4. air asam di campurkan dengan santan. masukkan ke dalam periuk hingga mengelegak. masukkan air dan pastikan kuah tidak terlalu pekat dan cair..
  4. Bila kuah mengelegak baru masukkan ikan. kacau perlahan-lahan supaya ikan tak pecah dan masukkan garam, gula dan bahan perasa. pastikan rasa kari masam masin pedas sesuai dengan selera masing-masing..
  5. Akhir sekali, masukkan daun kari dan bawang putih yang diracuk halus. nanti bau kari kita wangi melekat sampai ke tangan bila makan. kacau sekejap dan tutup api..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kari ikan boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.