Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Tomyam Siakap Ala Thai yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Tomyam Siakap Ala Thai.

Sekali lagi mencari idea resipi tomyam siakap ala thai khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tomyam siakap ala thai yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari tomyam siakap ala thai, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan tomyam siakap ala thai sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah tomyam siakap ala thai siap dibuat. Anda boleh membuat Tomyam Siakap Ala Thai memakai 16 bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Tomyam Siakap Ala Thai:

  1. Gunakan 3 ketul isi siakap (saiz sederhana).
  2. Menyediakan 3 ulas bawang putih – diketuk.
  3. Siapkan 1 biji bawang holland – hiris kasar.
  4. Siapkan 5-10 biji cili padi (nak pedas tambah) – diketuk.
  5. Gunakan 3 batang serai – diketuk dan hiris serong.
  6. Siapkan 2 inci lengkuas – hiris & diketuk.
  7. Ambil 2-3 helai daun limau purut.
  8. Siapkan 2-3 sdb perencah tomyam thai.
  9. Menyediakan 1-2 sdb sos ikan.
  10. Gunakan 1 biji limau nipis – perah ambik jusnya.
  11. Siapkan 4-5 tangkai daun ketumbar.
  12. Ambil 100 g cendawan telinga.
  13. Gunakan 2-3 cawan air.
  14. Siapkan 1-2 sdt garam.
  15. Menyediakan 1 sdt gula.
  16. Menyediakan Sayuran (brokoli, karot, bunga kubis, tomato etc).

Langkah-langkah membuat Tomyam Siakap Ala Thai:

  1. Masukkan bawang putih, bawang holland, serai, lengkuas dan cili padi dalam periuk. Tuang air secukupnya, didihkan..
  2. Bila dah mendidih, masukkkan pula perncah tomyam. Kacau sebati..
  3. Masukkan daun limau purut dan akar ketumbar. Kemudian masukkan sayur yang keras macam karot, bunga kubis..
  4. Masukkan juga sos ikan dan cendawan telinga. Didihkan sekejap..
  5. Masukkan ikan. Didihkan sampai ikan masak. Perasakan secukup rasa..
  6. Akhir sekali masukkan tomato dan daun ketumbar. Biarkan sekejap boleh lah padamkan api..
  7. Dah padam api baru perahkan limau nipis secukupnya..
  8. Siapp..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Tomyam Siakap Ala Thai yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.