Resipi Ala Mamak

Resipi Pengat Pisang Jagung

Pengat Pisang Jagung.

Sekali lagi mencari idea resipi pengat pisang jagung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun pengat pisang jagung yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari pengat pisang jagung, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan pengat pisang jagung sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza pengat pisang jagung rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Pengat Pisang Jagung menggunakan 9 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Pengat Pisang Jagung:

  1. Ambil 2 biji pisang nangka – potong 2.
  2. Gunakan 1 senduk jagung kotak.
  3. Siapkan 1 kotak santan.
  4. Siapkan 1/2 cwn gula pasir.
  5. Siapkan Sedikit gula merah utk color.
  6. Ambil Secubit garam.
  7. Gunakan 3 cwn air.
  8. Gunakan 1 senduk sagu mata ikan – optional.
  9. Siapkan 1 helai daun pandan – simpulkan.

Langkah-langkah sediakan Pengat Pisang Jagung:

  1. Masukkan santan, air, gula dan daun pandan kedalam periuk..
  2. Bila dah mendidih masukkan pisang, jagung dan sagu mata ikan.. Pengat Pisang Jagung
  3. Biarkan mendidih sebentar sehingga pisang lembut dan sagu mata ikan kembang. Perasakan sedikit dengan garam biar terasa lemak manisnya.. Pengat Pisang Jagung
  4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan pengat pisang jagung boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.