Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Masak Lemak Daging Salai Belimbing yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Masak Lemak Daging Salai Belimbing. Daging Bakar masak Lemak Cili Api campur Belimbing buluh, Ni cahaya cukup baru nampak kuning dan. Daging Salai Masak Lemak Cili Api Belimbing buluh. Lain macam aroma daging salai ni.

Saya juga suka rasa dan bau daun kunyit di dalam masak lemak. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut. Kelembutan belimbing menentukan masakan anda sama ada sudah masak atau tidak.

Sedang mencari inspirasi resipi masak lemak daging salai belimbing khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun masak lemak daging salai belimbing yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Daging Bakar masak Lemak Cili Api campur Belimbing buluh, Ni cahaya cukup baru nampak kuning dan. Daging Salai Masak Lemak Cili Api Belimbing buluh. Lain macam aroma daging salai ni.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari masak lemak daging salai belimbing, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan masak lemak daging salai belimbing yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah masak lemak daging salai belimbing siap dibuat. Anda boleh membuat Masak Lemak Daging Salai Belimbing memakai 9 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Masak Lemak Daging Salai Belimbing:

  1. Siapkan 1 kgs Daging Salai.
  2. Siapkan 2 biji Kelapa Parut.
  3. Menyediakan 4 btg Serai.
  4. Gunakan 1 genggan Cili Padi.
  5. Ambil 2 inci kunyit hidup.
  6. Menyediakan 20 biji belimbing.
  7. Gunakan 2 sudu kecil garam kasar.
  8. Gunakan 1 helai Daun Kunyit (dihiris).
  9. Gunakan Note : Cili padi & kunyit di tumbuk halus. Serai di tumbuk or dihiris.

TIPS: Rebus daging dulu sebelum salai untuk dapatkan daging yang betul-betul lembut. Yang popular mestilah ikan keli salai masak lemak cili padi. Dengan rasa santan pekat dan aroma salai ikan, memang bertambah nasi. Nasib la dulu rajin ke dapur *daging salai boleh juga masak bersama pisang, belimbing buluh, rebung.

Langkah-langkah sediakan Masak Lemak Daging Salai Belimbing:

  1. Rebus daging salai sehingga lembut bersama serai & bahan yg di tumbuk halus..
  2. Masukkan santan pekat & santan perahan kali ke 2 bila daging sudah lembut & air rebusan daging paras 1/4..
  3. Masukkan garam & masak sehingga minyak timbul di bahagian tepi kuah tersebut. Ini bermakna semua bahan sudah sebati dgn santan..
  4. Akhir sekali masukkan belimbing & daun kunyit. Kacau dlm masa 2 saat & tutup api..

Masak banyak sikit, boleh makan untuk sahur. Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut. Mari pekena Daging Salai Masak Lemak yang lejen ni. Nak gi ana pon tak olehkan?

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat masak lemak daging salai belimbing boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.