Resipi Sedap

Resipi Karipap Kentang Ayam Cara Mummy Sedap dan Lengkap

Karipap Kentang Ayam Cara Mummy.

Sedang mencari idea resipi karipap kentang ayam cara mummy khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun karipap kentang ayam cara mummy yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari karipap kentang ayam cara mummy, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan karipap kentang ayam cara mummy yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan karipap kentang ayam cara mummy rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Karipap Kentang Ayam Cara Mummy memakai 13 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Karipap Kentang Ayam Cara Mummy:

  1. Gunakan 500 gram tepung gandum.
  2. Gunakan 150 ml air sejuk (dari dalam peti sejuk).
  3. Siapkan 1 sudu kecil garam.
  4. Gunakan 3 sudu besar minyak masak.
  5. Siapkan 1 kg minyak untuk menggoreng.
  6. Siapkan Inti Karipap.
  7. Gunakan 700 g kentang.
  8. Gunakan 2 sudu besar serbuk kari.
  9. Menyediakan 3 keping daging burger.
  10. Menyediakan 3 sudu besar gula.
  11. Ambil 1 sudu kecil garam (tambah jika tawar).
  12. Siapkan 1 sudu kecil serbuk perasa (takyah letak kalau tak suka).
  13. Gunakan 10 gram daun sup.

Jalan sediakan Karipap Kentang Ayam Cara Mummy:

  1. Buang kulit kentang dan potong dadu. Rebus dahulu sehingga empuk.
  2. Setelah kentang empuk, jika air masih banyak buang, dan tinggalkan sedikit sahaja. Bancuh serbuk kari dan masukkan ke dalam kentang tadi. Gaul sebati..
  3. Masak sehingga agak kering dan masukkan daging burger yang telah dipotong/dicincang halus. Masukkan juga gula, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga kering dan masukkan daun sup. Gaul sebati dan siap..
  4. Gaul sebati garam bersama tepung. Panaskan minyak dalam 3 sudu besar dan masukkan ke dalam tepung tadi..
  5. Gaul sebati sebelum masukkan air. **guna sudu ya, kalau tak kang melecet tangan kena minyak panas 😂 sesudah bancuhan tepung dan minyak panas tadi sebati, masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan masukkan sekali ya, takut lembik nanti. Selepas itu uli doh dalam bentuk kecil-kecil ya..
  6. Leperkan doh guna jari ke atau apa je ikut keselesaan masing-masing ya. Masukkan inti dan lipat dua..
  7. Mummy tak pandai kelim guna acuan kang goreng terbuka. Jadi mummy kongsikan video mummy kelim guna jari je😁 Pastikan tekan sikit hujungnya tau. Kalau tak nanti goreng terbuka pulak.. Karipap Kentang Ayam Cara Mummy
  8. Panaskan minyak dan goreng karipap sehingga masak. Selamat mencuba 😘.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat karipap kentang ayam cara mummy boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.