Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Lempeng ft Kari Ikan yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Lempeng ft Kari Ikan.

Sekali lagi mencari idea resipi lempeng ft kari ikan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun lempeng ft kari ikan yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari lempeng ft kari ikan, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mau sediakan lempeng ft kari ikan yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza lempeng ft kari ikan rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Lempeng ft Kari Ikan menggunakan 17 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Lempeng ft Kari Ikan:

  1. Menyediakan Bahan Lempeng :.
  2. Menyediakan 2 cawan tepung gandum.
  3. Siapkan 1 cawan air.
  4. Siapkan 1 sudu teh garam.
  5. Siapkan 1 sudu teh serbuk kunyit.
  6. Siapkan Bahan Kari Ikan :.
  7. Menyediakan 4 ekor ikan kembung.
  8. Menyediakan 5 sudu besar serbuk kari ikan.
  9. Gunakan 1 sudu besar serbuk cili.
  10. Gunakan 3 ulas bawang merah (hiris halus).
  11. Menyediakan 2 ulas bawang putih (hiris halus).
  12. Gunakan 1 inci halia (hiris nipis).
  13. Siapkan 1 tangkai daun kari.
  14. Siapkan 1 biji tomato (dipotong empat).
  15. Menyediakan 1 kotak santan.
  16. Gunakan 1 sudu besar garam.
  17. Menyediakan 1/2 cawan air.

Jalan membuat Lempeng ft Kari Ikan:

  1. Bancuh tepung gandum dengan air. Masukkan garam dan serbuk kunyit..
  2. Masak menggunakan pan sehingga adunan tepung habis (saiz lempeng ikut citarasa). Angkat dan ketepikan seketika..
  3. Tumis bawang merah, bawang putih & halia sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari ikan, serbuk cili dan air. Masak sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan ikan kembung, santan, daun kari dan tomato. Perasakan dengan garam. Masak sehingga mendidih dan masak sempurna. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan lempeng ft kari ikan boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.