Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Kari Ikan Tongkol Kelantan yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Kari Ikan Tongkol Kelantan.

Sekali lagi mencari idea resipi kari ikan tongkol kelantan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari ikan tongkol kelantan yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari ikan tongkol kelantan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kari ikan tongkol kelantan sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kari ikan tongkol kelantan siap dibuat. Anda boleh membuat Kari Ikan Tongkol Kelantan menggunakan 22 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Kari Ikan Tongkol Kelantan:

  1. Gunakan Bahan Ikan Tongkol.
  2. Ambil 2 ekor ikan tongkol saiz sederhana (dipotong empat).
  3. Ambil 1 sudu besar gula nise.
  4. Siapkan 1 keping asam gelugor.
  5. Siapkan 2 sudu besar cuka.
  6. Siapkan 1 liter air.
  7. Siapkan Bahan Kari :.
  8. Siapkan 5 ulas bawang merah.
  9. Gunakan 3 ulas bawang putih.
  10. Gunakan 1 biji bawang besar.
  11. Gunakan 1 inci halia.
  12. Gunakan 1 batang serai (diketuk).
  13. Siapkan 1 batang kulit kayu manis.
  14. Siapkan 2 kuntum bunga lawang.
  15. Ambil 5 biji bunga cengkih.
  16. Menyediakan 10 biji biji ketumbar.
  17. Siapkan 4 sudu besar rempah kari ikan.
  18. Siapkan 2 sudu besar cili kisar.
  19. Ambil 2 cawan santan pekat.
  20. Gunakan 3 tangkai daun kari.
  21. Gunakan 1 biji tomato (dipotong 6).
  22. Siapkan 2 sudu besar garam (jika kurang rasa, sila tambah lagi).

Langkah-langkah membuat Kari Ikan Tongkol Kelantan:

  1. Ikan tongkol direbus seketika dengan gula nise, asam gelugor dan cuka..
  2. Bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar halus. Kemudian ditumis sehingga naik bau bersama-sama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, biji ketumbar dan serai..
  3. Masukkan rempah kari ikan. Masak sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan cili kisar, santan dan daun kari. Kacau sebati..
  5. Masukkan ikan tongkol beserta separuh air rebus. Perasakan dengan garam. Masak sehingga mendidih..
  6. Masukkan tomato dan didihkan lagi sehingga kuah pekat. Tutup api..
  7. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat kari ikan tongkol kelantan boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.