Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Asam Laksa mamaell yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Asam Laksa mamaell.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi asam laksa mamaell khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun asam laksa mamaell yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam laksa mamaell, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan asam laksa mamaell yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat asam laksa mamaell siap dibuat. Anda dapat membuat Asam Laksa mamaell memakai 19 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Asam Laksa mamaell:

  1. Siapkan Bahan penting.
  2. Ambil 2 kg laksa (jika guna yang kering perlu direbus dahulu).
  3. Menyediakan Bahan Utama.
  4. Menyediakan 1 kg ikan Selayang @ Kembung.
  5. Menyediakan 1 tin besar Sardin cap Ayam(x letak pun xpe).
  6. Ambil Bahan Kisar.
  7. Menyediakan 2 biji bawang besar.
  8. Ambil 1 1/2 inci lengkuas.
  9. Menyediakan 2 batang serai.
  10. Ambil 10 biji cili kering (potong kecil).
  11. Menyediakan 5 biji cili merah (untuk bagi warna merah).
  12. Menyediakan 3 sk serbuk belacan.
  13. Ambil Bahan bahan Lain.
  14. Ambil 6 tangkai daun kesum.
  15. Gunakan 6 kpg asam keping.
  16. Gunakan 2 bunga kantan (belah 4).
  17. Siapkan 3 sb pes asam jawa.
  18. Ambil Cadangan Hiasan.
  19. Ambil Timun jepun, daun pudina,bawang besar, cili merah/padi, salad, daun kantan, fishcake pucuk, nenas masak @ nenas tin, limau kasturi. Telur rebus (jika mahu).

Langkah-langkah sediakan Asam Laksa mamaell:

  1. Ikan dicuci bersih dan di rebus dengan asam keping. Angkat dan asingkan isi dengan tulang. Air rebusan ikan bersama asam keping tadi tuang dalam periuk besar yang lain. Isi ikan boleh dikisar atau dilenyek lenyek sahaja. Sardin tin ambil ikan sahaja (buang tulang tengah, ambil isi di lenyek kasar) sos dibuang. Masukkan kesemua isi ikan dalam periuk. Tulang ikan dikisar halus dan tapis. Tambah air mengikut kepekatan yang anda suka..
  2. Masukkan kesemua bahan blend dan bahan bahan lain. Masak dengan api sederhana. Perasakan dengan garam secukupnya dan 2sk ajinomoto. Siap kuah😊.
  3. Penyediaan makanan: Masukkan sedikit laksa dalam mangkuk. Tuang kuah laksa ikut suka nak banyak mana😬. Kemudian boleh hias dengan semua bahan hiasan diatas. Boleh makan Selamat mencuba😊.
  4. Nota: Saya tidak letak gula yer, sebab manis ikan sudah cukup bagi saya. Pada siapa yang suka pes otak udang boleh campur sekali kuah dalam 2sb atau boleh dihidang secara berasingan..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan asam laksa mamaell boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.