Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Kembung Bercili yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Kembung Bercili.

Sedang mencari idea resipi kembung bercili khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kembung bercili yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kembung bercili, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan kembung bercili sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan kembung bercili rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Kembung Bercili menggunakan 16 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Kembung Bercili:

  1. Menyediakan Bahan kisar.
  2. Ambil 6 biji cili merah.
  3. Gunakan 2 ulas bawang putih.
  4. Siapkan 1 biji bawang merah.
  5. Menyediakan 2 senduk (sup) minyak masak.
  6. Siapkan Bahan lain.
  7. Menyediakan 1 senduk (sup) minyak masak.
  8. Menyediakan 1 sudu makan serbuk perasa (sy guna Knorr).
  9. Menyediakan 1/2 tsp garam.
  10. Menyediakan 1/2 tsp gula.
  11. Siapkan 1/4 cawan air.
  12. Menyediakan 1 tsp kicap lemak manis.
  13. Menyediakan Ikan kembung siap digoreng garing (kunyit + garam).
  14. Menyediakan Hiasan.
  15. Menyediakan Tomato ceri.
  16. Gunakan Daun ketumbar.

Langkah-langkah membuat Kembung Bercili:

  1. Goreng ikan seperti biasa sehingga garing. Ketepikan..
  2. Sediakan bahan kisar dan kisar sehingga halus (dengan minyak). Tumis dengan 1 senduk minyak lagi, masak sehingga terbit minyak (garing)..
  3. Masukkan gula, serbuk perasa dan air. Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih sedikit pekat. Perasakan dengan garam. Adjust kurang lebih..
  4. Masukkan kicap, kacau sebentar dan tutup api. Gaulkan dengan ikan goreng tadi dan hidang. Boleh hias ikut citarasa..
  5. Tips = Pastikan tumis cili sehingga garing untuk mengelakkan rasa maung..
  6. Tips = Kisar bahan dengan minyak masak supaya bahan tumisan tidak cair dan tidak meletup-letup, cepat garing..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kembung Bercili yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.