Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan 🍜 ASAM LAKSA ala CHINESE yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

🍜 ASAM LAKSA ala CHINESE.

Sekali lagi mencari idea resipi 🍜 asam laksa ala chinese khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun 🍜 asam laksa ala chinese yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari 🍜 asam laksa ala chinese, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan 🍜 asam laksa ala chinese sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan 🍜 asam laksa ala chinese rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan 🍜 ASAM LAKSA ala CHINESE memakai 29 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat 🍜 ASAM LAKSA ala CHINESE:

  1. Gunakan 🍜Bahan kuah.
  2. Menyediakan 2 ekor ikn sardin/kembung rebus ambil isi tumbuk/kisar, ketepikan air rebusan utk kuah. Tulang ikn pun kisar dgn air n tapis campur bsma bahan kuah.
  3. Menyediakan 2 ketul besar sardin tin dgn 2 sdm sos tomatonya ditumbuk/dilecek kasar.
  4. Menyediakan 50 g cili kering rebus*.
  5. Gunakan 1 btg serai bhg putih sahaja*.
  6. Menyediakan 1/2 labu bwg besar*.
  7. Gunakan Sedikit belacan* Kisar bahan *.
  8. Menyediakan 1 peket kecil asam pedas Adabi.
  9. Ambil 1-2 sdm petis udang (jika suka).
  10. Siapkan 7-8 kpg asam gelugur.
  11. Gunakan 2 hiris lengkuas diketuk.
  12. Gunakan 30 g daun kesum.
  13. Gunakan 1 btg bunga kantan belah 4.
  14. Menyediakan 1 kiub bilis.
  15. Gunakan Air tmbahan secukupnya.
  16. Siapkan Garam & gula secukup rasa.
  17. Ambil Sedikit minyak utk menumis and.
  18. Menyediakan 🍜Bahan pelengkap dihiris.
  19. Ambil 500 g laksa basah/kering.
  20. Ambil 100 g timun.
  21. Ambil 100 g daun salad.
  22. Menyediakan 30 g bwg besar.
  23. Gunakan 30 g cili merah.
  24. Gunakan 30 g nenas.
  25. Siapkan 2 bj limau kasturi.
  26. Ambil 1 tangkai daun pudina.
  27. Gunakan 1 sdm pes otak udang campur 1 sdm air panas.
  28. Gunakan 4 bj telur rebus/goreng.
  29. Menyediakan 2 fish cake/sebungkus fishball jenis goreng – optional.

Jalan sediakan 🍜 ASAM LAKSA ala CHINESE:

  1. Bahan2 kuah.
  2. Didalam periuk yang sesuai panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga pecah minyak..
  3. Kemudian masukkan bahan kuah yang lain dan didihkan bahan kuah dgn api perlahan sekurang2nya 45min. Perasakn dgn garam, gula n kiub. Masak hingga kuah agak pekat..
  4. Sedia utk dihidang bsma bahan pelengkap. Seeloknya sediakn kuah pd waktu mlm utk dimkn esok hari. Hepi meneraiiii πŸ˜‰.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat 🍜 asam laksa ala chinese boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.