Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Paprik Sotong Sempoi yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Paprik Sotong Sempoi.

Sekali lagi mencari idea resipi paprik sotong sempoi khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun paprik sotong sempoi yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari paprik sotong sempoi, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan paprik sotong sempoi yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat paprik sotong sempoi siap dibuat. Anda dapat membuat Paprik Sotong Sempoi menggunakan 17 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Paprik Sotong Sempoi:

  1. Menyediakan 5 ekor sotong saiz sederhana besar – hiris.
  2. Siapkan 4 biji bawang merah* – dihiris.
  3. Ambil 3 ulas bawang putih* – dihiris.
  4. Gunakan 2 inci halia * – hiris memanjang.
  5. Menyediakan 1 biji cili merah* – dihiris.
  6. Menyediakan 5 biji cili padi * – potong dua.
  7. Gunakan 3 helai daun limau purut.
  8. Ambil 1 batang lobak merah – hiris panjang.
  9. Menyediakan 1/4 bunga kobis – potong kecil.
  10. Siapkan 1 biji tomato – dihiris.
  11. Siapkan 1 biji bawang holland – dihiris.
  12. Siapkan 2 sudu sos cili**.
  13. Menyediakan 2 sudu sos tiram**.
  14. Siapkan 1 sdt sos ikan**.
  15. Ambil 1 sdb gula**.
  16. Siapkan 1/2 kiub pati ayam**.
  17. Siapkan 1 senduk minyak.

Jalan sediakan Paprik Sotong Sempoi:

  1. Panaskan sedikit minyak, kemudian tumis bahan-bahan bertanda * sampai naik bau dan kekuningan..
  2. Kemudian sotong, kacau sekejap. Masukkan sos cili dan sos tiram serta sos ikan dan gula serta kiub pati ayam secukup rasa. Masak sampai pecah minyak..
  3. Masukkan daun limau purut. Masukkan juga sayuran seperti lobak merah dan bunga kobis..
  4. Akhir sekali masukkan hirisan bawang holland dan tomato. Masak sekejap sampai layu. Boleh la padamkan api..
  5. Paprik sotong siap untuk dihidangkan. Sedapnya makan dengan nasi panas. Gu dengan telur dadar pulak memang ngam sangatla…
  6. Tips = bahan-bahan bertanda ** boleh di sesuaikan ikut citarasa masing-masing. Sos tiram, sos ikan dan kiub pati ayam dah masin jadi saya tak guna garam..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan paprik sotong sempoi boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.