Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Ayam masak sambal yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Ayam masak sambal.

Sekali lagi mencari idea resipi ayam masak sambal khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ayam masak sambal yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ayam masak sambal, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan ayam masak sambal yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat ayam masak sambal siap dibuat. Anda boleh sediakan Ayam masak sambal menggunakan 10 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Ayam masak sambal:

  1. Siapkan ayam 2 ketul.
  2. Gunakan bawang putih 3 biji.
  3. Siapkan bawang merah 4 biji.
  4. Menyediakan halia.
  5. Gunakan asam jawa.
  6. Ambil 1 batang serai.
  7. Ambil cili giling 4/5 sudu.
  8. Ambil gula dan garam secukup rasa.
  9. Ambil perasa.
  10. Ambil serbuk kunyit.

Langkah-langkah sediakan Ayam masak sambal:

  1. Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit. campurkan dgn sedikit garam.
  2. Goreng ayam setengah masak dan asingkan.
  3. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia yg telah dihiris.
  4. Masukkan cili giling dan tunggu sehingga pecah minyak. masukkan asam jawa, garam, gula secukup rasa dan serai (ditumbuk sedikit dibahagian bawahnya)..
  5. Masukkan perasa (saya guna maggi cukup rasa).
  6. Masukkan ayam dan gaul sehingga makanan siap.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat ayam masak sambal boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.