Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Sambal Epal Hijau Ala Sambal Pauh yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Sambal Epal Hijau Ala Sambal Pauh.

Sedang mencari inspirasi resipi sambal epal hijau ala sambal pauh khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun sambal epal hijau ala sambal pauh yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari sambal epal hijau ala sambal pauh, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan sambal epal hijau ala sambal pauh sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah sambal epal hijau ala sambal pauh siap dibuat. Anda boleh membuat Sambal Epal Hijau Ala Sambal Pauh memakai 4 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Sambal Epal Hijau Ala Sambal Pauh:

  1. Menyediakan Seekor ikan kembung (direbus dengan asam keping).
  2. Gunakan 2 biji epal hijau (dikupas kulitnya, hiris memanjang kasar²).
  3. Ambil Cili padi (ikut tahap kepedasan masing²).
  4. Siapkan Sedikit garam.

Langkah-langkah membuat Sambal Epal Hijau Ala Sambal Pauh:

  1. Ikan kembung yang telah disiang dicuci bersih. Kemudian direbus dengan asam keping. Bila ikan dah masak, angkat dan biarkan ia sejuk seketika..
  2. Apabila ikan rebus sudah sejuk, perisi isi ikan sahaja..
  3. Tumbuk cili padi dan sedikit garam menggunakan lesung batu. Apabila cili tadi sudah lumat, masukkan isi ikan dan tumbuk sekejap je. Then masukkan epal hijau dan tumbuk kasar..
  4. Bila semua bahan sudah ditumbuk, gaul menggunakan sudu agar bahan² tadi sebati..
  5. Siapp! Bagi sesiapa yang nak lagi masam bolehla tambah perahan limau nipis, saya tak tambah pun sebab epal hijau tu pun dah masam😅 Boleh la makan dengan nasi panas² dapat rasa epal fresh. Kalau korang nak makan lambat lagi, saya nasihatkan simpan dalam peti sejuk dulu sebab takut basi. Apa² pun selamat mencuba 🥰.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Sambal Epal Hijau Ala Sambal Pauh yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.