Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Mee Kari Nyonya yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Mee Kari Nyonya.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi mee kari nyonya khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mee kari nyonya yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mee kari nyonya, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan mee kari nyonya sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah mee kari nyonya siap dibuat. Anda dapat membuat Mee Kari Nyonya menggunakan 16 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Mee Kari Nyonya:

  1. Gunakan 3 bungkus mee kuning.
  2. Menyediakan 2 keping Dada Ayam (400 gm).
  3. Gunakan 400 ml santan.
  4. Ambil 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging.
  5. Gunakan 4 sudu besar pes mee kari.
  6. Siapkan 5 biji bawang merah.
  7. Siapkan 2 ulas bawang putih.
  8. Menyediakan 4 sudu minyak.
  9. Menyediakan 1 paket fishball (150/200gm).
  10. Siapkan 3 keping Tauhu basah.
  11. Gunakan 4 keping Tauhu Kering.
  12. Siapkan 1 paket Cendawan Enoki (150gm).
  13. Ambil 6 biji telor Ayam.
  14. Siapkan 2 ikat Sawi hijau (300 gm).
  15. Ambil 2 litter air.
  16. Ambil 2 sudu besar garam.

Langkah-langkah sediakan Mee Kari Nyonya:

  1. Mula kita rebus ayam hingga masak. Kemudian carik-carikkan isi ayam tadi. Ketepikan. Mee kuning di celur dengan air panas mendidih sekejap saja, dalam 3-4 minit. Rebus telor juga. Sawi hijau juga dicelur. Ketepikan..
  2. Dalam periuk lain. Masokkan minyak, tymis bawang merah, bawang putih hingga wangi. Tambah serbuk kari ayam/daging berserta pes mee kari..
  3. Bila semua bahan-bahan telah masak elok, masokkan air serta santan..
  4. Bila kuah telah mendidih, masokkan bahan-bahan yang dipotong kecil. Seperti tauhu basah, fishball, tauhu kering, cendawan enoki serta isi ayam tadi..
  5. Perasakan dengan garam. Siap untuk dihidangkan..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan mee kari nyonya boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.