Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Lontong yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Lontong.

Sedang mencari idea resipi lontong khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun lontong yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari lontong, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan lontong yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat lontong siap dibuat. Anda dapat membuat Lontong menggunakan 21 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Lontong:

  1. Gunakan 2 biji bawang besar.
  2. Gunakan 1 biji bawang merah besar.
  3. Ambil 1 batang serai.
  4. Ambil 5 cm kunyit hidup.
  5. Siapkan 1 mangkuk kecil seruding udang kering.
  6. Siapkan 1/2 paket tempe.
  7. Ambil 4 batang kacang panjang.
  8. Menyediakan 200 g isi ayam.
  9. Siapkan 1 mangkuk kobis.
  10. Gunakan 3 batang fucuk.
  11. Ambil 2 biji tauhu.
  12. Ambil 2 paket suhun.
  13. Siapkan 300 ml santan kotak.
  14. Menyediakan keping asam.
  15. Gunakan 2 sudu cili giling.
  16. Siapkan 2 biji bawang besar.
  17. Menyediakan 1/2 sudu besar asam jawa.
  18. Siapkan minyak masak.
  19. Gunakan Ketupat mini paket.
  20. Siapkan Telur rebus.
  21. Gunakan Keropok ikan.

Jalan sediakan Lontong:

  1. Rebuskan ketupat nasi mini. Biarkan air mendidih selama 8 minit, padamkan api, biarkan dalam periuk tertutup selama 40 minit, buka lagi api untuk 15 minit dan keluarkan ketupat nasi mini. Toskan dan biarkan sejuk sendiri selama 2 jam ataupun boleh letak dalam peti sejuk. Kalau sudah sejuk baru ketupat tidak berketul ketika dipotong..
  2. Penyediaan : Tumbuk bawang besar, bawang merah besar dan kunyit. Potong kacang panjang, tauhu, tempe dan kobis. Biarkan di tepi dahulu..
  3. Penyediaan : Potong isi ayam, fucuk. Rendam fucuk dan suhun dalam air. Ketuk serai. Letak di tepi dahulu..
  4. Panaskan kuali dan masukkan minyak, kemudian masukkan bahan tumbuk, serai dan seruding udang kering. Kacau sehingga minyak naik. Masukkan santan kotak dan ayam..
  5. Masukkan kacang panjang, tempe, tauhu, suhun dan fucuk. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan garam dan penambah perasa secukupnya. Untuk pastikan kelazatan, rasakan dahulu..
  6. Untuk sambal: Panaskan kuali dan masukkan minyak masak, Masukkan bawang besar dam cili kisar dan asam jawa. Tambahkan air secukupnya..
  7. Boleh dihidangkan bersama telur dan keropok untuk kelazatan sepenuhnya..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan lontong boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.