Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Mi Goreng Basah yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Mi Goreng Basah.

Awak mencari idea resipi mi goreng basah khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi goreng basah yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi goreng basah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan mi goreng basah sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses mi goreng basah siap dibuat. Anda dapat membuat Mi Goreng Basah menggunakan 27 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Mi Goreng Basah:

  1. Menyediakan 2 bungkus mi kuning.
  2. Gunakan Udang/sotong (Tak letak harini,takde).
  3. Gunakan Air Rebusan Ayam/daging:.
  4. Gunakan 4-5 ketul ayam /daging (dipotong kecil).
  5. Siapkan 2 Liter air (secukupnya).
  6. Siapkan 1 uncang sup bunjut *.
  7. Gunakan 1 sudu teh serbuk lada hitam * (nak pedas lebihkan).
  8. Menyediakan Bahan kisar:.
  9. Siapkan 1 biji bawang besar (saiz sederhana).
  10. Gunakan 1/2 inci halia.
  11. Menyediakan 4 ulas bawang putih.
  12. Ambil Bahan Tumis:.
  13. Ambil Bahan kisar (seperti di atas).
  14. Ambil 2 sudu besar cili kisar.
  15. Siapkan 4 sudu besar sos tiram.
  16. Menyediakan 3-4 sudu besar gula (secukupnya).
  17. Ambil 1/2 batang carrot (dihiris).
  18. Siapkan 1/4 cawan kicap manis (ikut suka).
  19. Siapkan 1/4 cawan sos tomato.
  20. Siapkan Garam (optional, sebab dah guna byk kicap).
  21. Siapkan Bahan Pelengkap:.
  22. Gunakan 2 pokok sawi (dipotong).
  23. Siapkan 5 batang daun sup (hiris halus) *.
  24. Menyediakan 2 batang cili besar/cili kecil merah.
  25. Siapkan Bawang goreng.
  26. Menyediakan Nota: air rebusan ayam dan bahan bertanda * adalah peningkat rasa tambahan yang menjadi rahsia mi basah ini.
  27. Ambil Nota: tambahlah apa juga seperti fish cake, fish ball etc. jika suka. (Uchu tak cukup bahan harini).

Jalan sediakan Mi Goreng Basah:

  1. Rebus ayam bersama sup bunjut dan serbuk lada hitam. (Inilah rahsia,awal2 dah bongkar rahsia!Takde unsur suspen langsung!🤣).
  2. Tumis bahan kisar sehingga kering. Tambahkan gula sehingga caramelised. Tambahkan sos tiram..
  3. Masukkam ayam yang direbus tadi bersama carrot dan sedikit air rebusan ayam supaya carrot cepat lembut..
  4. Masukkan mi, tomato, kicap manis dan sos tomato..
  5. Tambahkan air rebusan ayam tadi mengikut suka masing2 untuk basahkan mi goreng. Masukkan sawi. dan cili besar. (Uchu mmg suka basahkan mi banyak2!, barulah mi goreng basah).
  6. Taburkan bawang goreng. Hidangkan dan makan sebelum mi mengembang..
  7. Tips: 1)boleh goreng mi terlebih dahulu atau lebih awal, kemudian sebelum makan bolehlah panaskan semula sambil masukkan air rebusan ayam untuk membasahkannya..
  8. Tips 2) simpan sedikit air rebusan, boleh buat celur sayur2 untuk masakan sayur Sichuan @ Cantonese style) Link sayur Cantonese https://cookpad.com/my/recipes/14450235-sayur-tauhu-telur-brokoli-cantonese?invite_token=S1f7pSMx3PgCAcG2uhissJZr&shared_at=1611833588.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan mi goreng basah boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.