Resipi Ala Mamak

Resipi Kari Ikan Bawal Tanpa Santan

Kari Ikan Bawal Tanpa Santan.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kari ikan bawal tanpa santan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari ikan bawal tanpa santan yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari ikan bawal tanpa santan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan kari ikan bawal tanpa santan sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat kari ikan bawal tanpa santan siap dibuat. Anda boleh sediakan Kari Ikan Bawal Tanpa Santan menggunakan 13 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Kari Ikan Bawal Tanpa Santan:

  1. Menyediakan 1 ekor ikan bawal.
  2. Menyediakan 3 sudu makan rempah kari ikan.
  3. Ambil 1 sudu sudu makan serbuk cili.
  4. Ambil 3 biji bawang merah.
  5. Ambil 3 ulas bawang putih.
  6. Menyediakan 1-2 tangkai daun kari.
  7. Menyediakan Sebiji tomato.
  8. Gunakan Sebiji cili besar (x letak pun x pe).
  9. Menyediakan 4 biji cili padi hijau (jika suka).
  10. Menyediakan Sayur kacang bendi (berapa byk Ikut suka).
  11. Gunakan Air asam jawa.
  12. Ambil Serbuk perasa.
  13. Siapkan Halba campur.

Langkah-langkah membuat Kari Ikan Bawal Tanpa Santan:

  1. Bersihkan ikan dan potong 4..
  2. Sediakan bahan-bahan. Semua bahan-bahan sy hiris..
  3. Tumis bawang, daun kari dan halba campur sehingga keperangan dan naik bau..
  4. Kemudian masukkan serbuk rempah kari. (kalau campur dengan air siap2 pun boleh). Kacau sebati dan masukkan sedikit air..
  5. Biarkan sehingga pecah minyak dan kacau selalu. Boleh tambah air sedikit sedikit jika perlu. Setelah, pecah minyak, masukkan air asam jawa. Kacau dan masukkan ikan..
  6. Biarkan sehingga ikan masak. Kemudian masukkan bendi, tomato dan cili. Masukkan serbuk cukup rasa. Kalau x suka, boleh letak garam secukupnya..
  7. Biarkan sehingga semuanya masak dan blh tutup api. Sedia dimakan. Jgn lupa sediakan sambal belacan dan ulam. Mmg 👍👍👍😘..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat kari ikan bawal tanpa santan boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.