Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyediakan Kari Ikan Pelaling yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Kari Ikan Pelaling.

Sekali lagi mencari idea resipi kari ikan pelaling khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kari ikan pelaling yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari ikan pelaling, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan kari ikan pelaling yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kari ikan pelaling siap dibuat. Anda dapat membuat Kari Ikan Pelaling menggunakan 13 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Kari Ikan Pelaling:

  1. Ambil 10 ekor ikan pelaling.
  2. Menyediakan 1 cawan minyak masak.
  3. Menyediakan 5 biji bawang kecil.
  4. Gunakan 3 ulas bawang putih.
  5. Ambil 3 tangkai daun kari.
  6. Ambil 1 sudu besar halba campur.
  7. Gunakan 2 paket kecil rempah kari ikan.
  8. Menyediakan 1 kotak kecil santan.
  9. Gunakan 1 sudu besar pes asam jawa.
  10. Gunakan 3 cawan air.
  11. Menyediakan Bendi secukupnya.
  12. Gunakan 1 biji tomato.
  13. Siapkan Garam dan gula secukup rasa.

Langkah-langkah membuat Kari Ikan Pelaling:

  1. Hiris halus bawang dan bawang putih. Panaskan minyak, tumis bawang bawang, daun kari dan halba campur sampai naik bau dan keperangan. Dalam mangkuk, masukkan serbuk kari ikan, 1/2 kotak santan dan asam jawa. Kacau rata. Tambah 1/2 cawan air dan kacau sebati sampai jadi pes..
  2. Masukkan pes tadi dalam tumisan bawang. Kacau sampai pecah minyak. Masukkan 2 cawan air dan kacau lagi sampai pecah minyak..
  3. Masukkan baki santan, bilas kotak santan dengan 1/2 cawan air dan masukkan sekali. Kacau..
  4. Perasakan garam dan gula. Kacau sampai mendidih. Jangan tinggal, nanti pecah santan..
  5. Bila dah mendidih, masukkan bendi, tomato dan ikan. Kacau perlahan sehingga semua masak sekata. Tutup api. Siap..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan kari ikan pelaling boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.