Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Nangka Masak Lemak Cili Padi yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Nangka Masak Lemak Cili Padi.

Awak mencari idea resipi nangka masak lemak cili padi khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun nangka masak lemak cili padi yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari nangka masak lemak cili padi, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan nangka masak lemak cili padi yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan nangka masak lemak cili padi rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Nangka Masak Lemak Cili Padi menggunakan 12 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Nangka Masak Lemak Cili Padi:

  1. Ambil 1 biji 1/2 nangka muda saiz kecil.
  2. Gunakan 2 labu besar bawang merah – tumbuk.
  3. Menyediakan 5 ulas bawang putih – tumbuk.
  4. Ambil Segenggam ikan bilis – tumbuk kasar.
  5. Gunakan 3 tangkai cili-tumbuk.
  6. Siapkan 1 inci kunyit hidup (ditumbuk).
  7. Ambil @ serbuk kunyit.
  8. Menyediakan 1 inci halia – tumbuk.
  9. Menyediakan 1 kotak santan kecil.
  10. Siapkan 1 batang serai – dititik.
  11. Gunakan 1 helai daun kunyit – dipotong.
  12. Gunakan Garam.

Jalan sediakan Nangka Masak Lemak Cili Padi:

  1. Potong kecil-kecil nangka muda dan cuci. Kemudian rebus hingga separuh lembut. Letak minyak masak sikit. Cucuk dengan garfu untuk tahu samada nangka dah lembut @ keras. Kalau masih keras, biarkan lagi..
  2. Tumis bahan yang ditumbuk tadi di dalam periuk. Tambahkan air & masukkan nangka..
  3. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Kalau guna serbuk kunyit boleh lah dimasukkan waktu ini dan kacau rata..
  4. Akhir sekali masukkan garam dan matikan api. Nota: Boleh juga masukkan kaki @ leher ayam. Ada juga yang suka letak udang @ seafood lain. Terpulang pada citarasa masing-masing. Bahan-bahan ni boleh dimasukkan sebelum ditambah santan & semestinya pastikan ianya lembut dahulu, baru lah ditambah santan..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat nangka masak lemak cili padi boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.