Resipi Utama

Resipi Masak Lemak Pucuk Ubi Tulang Ikan Merah Rasanya sedap

Masak Lemak Pucuk Ubi Tulang Ikan Merah.

Awak mencari inspirasi resipi masak lemak pucuk ubi tulang ikan merah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun masak lemak pucuk ubi tulang ikan merah yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak pucuk ubi tulang ikan merah, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan masak lemak pucuk ubi tulang ikan merah sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses masak lemak pucuk ubi tulang ikan merah siap dibuat. Anda boleh sediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tulang Ikan Merah menggunakan 8 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Masak Lemak Pucuk Ubi Tulang Ikan Merah:

  1. Ambil 1 ikat pucuk ubi.
  2. Menyediakan 1 inci kunyit hidup (dikisar halus).
  3. Siapkan 10 biji cili padi (dikisar halus).
  4. Siapkan 1 batang serai (diketuk).
  5. Ambil 2 cawan air.
  6. Siapkan 250 ml santan pekat.
  7. Ambil 1/2 ekor tulang ikan merah masin.
  8. Menyediakan Secubit serbuk perasa.

Jalan membuat Masak Lemak Pucuk Ubi Tulang Ikan Merah:

  1. Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya. Dipotong dua. Dicuci bersih dan direbus sehingga separuh masak (ni cara hakak, tujuan untuk memudahkan proses memasak masak lemak nanti). Angkat dan ditoskan air..
  2. Masukkan ke dalam periuk bahan kisar (cili padi dan kunyit). Masukkan sekali juga pucuk ubi dan serai. Masak sehingga pucuk ubi empuk..
  3. Masukkan santan dan tulang ikan merah. Perasakan dengan serbuk perasa. Didihkan seketika. Tutup api..
  4. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 🥰.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan masak lemak pucuk ubi tulang ikan merah boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.