Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Asam Laksa yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Asam Laksa.

Awak mencari idea resipi asam laksa khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun asam laksa yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam laksa, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan asam laksa yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah asam laksa siap dibuat. Anda dapat sediakan Asam Laksa memakai 25 jenis bahan dan 14 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Asam Laksa:

  1. Ambil ✅Rebusan.
  2. Gunakan 2 kg ikan kembung/selayang/lolong.
  3. Siapkan Kepala/kulit udang (drpd 1 kg udang).
  4. Ambil ✅Bahan kisar.
  5. Menyediakan 3 biji bawang besar merah.
  6. Ambil 1 inci lengkuas.
  7. Gunakan 1 inci halia.
  8. Ambil 1 st belacan.
  9. Siapkan 3 sb cili kisar.
  10. Siapkan ✅Bahan perasa.
  11. Ambil 1 ikat daun kesum.
  12. Ambil 3 batang bunga kantan dibelah.
  13. Siapkan 1 sb gula merah.
  14. Gunakan Garam dan perasa secukup rasa.
  15. Menyediakan 1 sb petis udang (optional).
  16. Siapkan 10 keping asam keping @ lebih.
  17. Ambil Sedikit daun pudina.
  18. Gunakan ✅Bahan utama lain.
  19. Ambil 4 peket laksa.
  20. Gunakan ✅Bahan pelengkap.
  21. Menyediakan 10 biji telur rebus @ lebih.
  22. Menyediakan 10 biji cili kecil dipotong @ lebih.
  23. Menyediakan 1 ikat daun selom/salad @ lebih.
  24. Gunakan 20 biji limau kasturi @ lebih.
  25. Ambil 2 batang timun dihiris halus/didadu kecil @ lebih.

Jalan sediakan Asam Laksa:

  1. Rebus ikan dan sejukkan sedikit. Ambil isinya dan simpan bahagian kepala ikan. Simpan lebihan air rebusan ikan..
  2. Rebus kulit/kepala udang sehingga bertukar warna. Sejukkan sedikit..
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambahkan gula merah. Masak sehingga airnya agak kering. (Supaya kurang bau bawang dan cili)..
  4. Tapis lebihan air rebusan ke dalam periuk..
  5. Kisar kepala ikan bersama air. Tapis ke periuk berisi air rebusan tadi..
  6. Kisar isi ikan bersama air tambahkan ke dalam periuk yang sama..
  7. Kisar kulit/kepala udang bersama air rebusannya. Tapis ke dalam periuk..
  8. Tambahkan air jika tak cukup. Tambahkan asam keping..
  9. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Masak sehingga mendidih..
  10. Tambahkan daun pudina..
  11. Rebus laksa sehingga lembut. Uchu rebus 2 bungkus laksa dalam pressure cooker HP selama 6 minit..
  12. Sediakan bahan pelengkap..
  13. Sedia dihidangkan..
  14. TIPS: Biasanya Uchu buat kuah sebelah malam. Biar kuah bermalam supaya air asam, garam dan semua bahan lebih mesra..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Asam Laksa yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.