Home Made

Resipi Sambal kentang goreng ikan bilis Sedap dan Selera, Praktikal Mengikut Rasa

Sambal kentang goreng ikan bilis.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi sambal kentang goreng ikan bilis khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sambal kentang goreng ikan bilis yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sambal kentang goreng ikan bilis, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan sambal kentang goreng ikan bilis yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah sambal kentang goreng ikan bilis siap dibuat. Anda dapat sediakan Sambal kentang goreng ikan bilis menggunakan 13 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Sambal kentang goreng ikan bilis:

  1. Gunakan 1 biji kentang (hiris nipis guna pisau pengupas buah).
  2. Gunakan 1 sudu kecil kapur makan.
  3. Menyediakan 1 mangkuk air bersih.
  4. Menyediakan 3 biji bawang merah.
  5. Gunakan 1 biji bawang putih.
  6. Menyediakan 1 sudu kecil belacan.
  7. Siapkan 1 sudu kecil asam jawa (campurkan air).
  8. Ambil 1 sudu besar gula melaka.
  9. Gunakan 1 sudu kecil sos tiram.
  10. Siapkan 1/2 cawan ikan bilis (goreng).
  11. Menyediakan 10 tangkai cili kering.
  12. Ambil 1 sudu kecil garam.
  13. Menyediakan 3 sudu besar minyak masak.

Jalan sediakan Sambal kentang goreng ikan bilis:

  1. Bersihkan kentang yang dihiris nipis, rendam kan dengan air kapur selama 30 minit. bersihkan dengan air biasa dan toskan supaya kentang bersih..
  2. Kisarkan bawang merah, bawang putih, belacan dan cili kering. gorengkan ikan bilis dan kentang. asingkan untuk masak sambal..
  3. Tumiskan bahan kisar hingga sambal masak, masukkan sedikit air dan air asam jawa. tambah sos tiram, gula melaka dan garam. boleh tambah perasa mengikut selera. pastikan sambal rasa pedas, masam dan manis yng seimbang mengikut selera masing-masing..
  4. Bila sambal masak, tutup api dan tunggu hingga sampai sambal sejuk. tapiskan sambal dengan minyak supaya kita dapat sambal yang tanpa minyak..
  5. Masukkan sambal yang telah diasingkan dan gaulkan dengan kentang dan ikan bilis. sedia untuk dihidangkan. bau wangi sambal dan ikan bilis sangat membangkitkan selera..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Sambal kentang goreng ikan bilis yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.