Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Pajeri terung yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Pajeri terung. Inilah resepi Pajeri Terung yang sangat sangat saya gemari. Pajeri terung merupakan menu seakan kari terung namun ianya agak pekat dan sedikit manis berbanding kuah kari. Bahan kerisik dan udang kering yang diletak.

Keistimewaan nya terletak pada kerisik yg menambah aroma dan rasa. Pajeri ni memang kegemaran Dya dari dulu lagi. Tapi dalam resepi ni Dya akan kongsikan resepi pajeri terung.

Sekali lagi mencari idea resipi pajeri terung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun pajeri terung yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Inilah resepi Pajeri Terung yang sangat sangat saya gemari. Pajeri terung merupakan menu seakan kari terung namun ianya agak pekat dan sedikit manis berbanding kuah kari. Bahan kerisik dan udang kering yang diletak.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari pajeri terung, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan pajeri terung yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses pajeri terung siap dibuat. Anda boleh membuat Pajeri terung menggunakan 11 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Pajeri terung:

  1. Ambil Terung panjang 2 biji.
  2. Menyediakan Kerisik 3 sdb.
  3. Siapkan Serbuk kari 3 sdb.
  4. Gunakan Daun kari 2 tangkai.
  5. Siapkan Bwg merah 1 labu.
  6. Ambil 2 ulas Bwg putih.
  7. Ambil Cili kisar 3 sdb.
  8. Siapkan Gula 1 sdb.
  9. Siapkan Halia 2 inci.
  10. Siapkan Santan kotak kara(guna separuh saja).
  11. Ambil Bahan perasa.

Ni pun cuba resepi dari Eina Azman. One of the dishes I learned from her was eggplant curry, or masak pajeri terung. My mother often cooked this dish for family get-togethers. Find this Pin and more on Indian Malay Recipes by Atika Artmary.

Langkah-langkah sediakan Pajeri terung:

  1. Terung di cuci bersih, kemudian dibelah 4.. kemudian di goreng sekejap. Angkat Dan toskan minyak. Sediakan bahan2 lain, bwg, halia dihiris..
  2. Tumis bwg yg dihiris td, daun kari Dan halia hingga Naik bau.. masukkan cili kisar. Tumis lagi.. masukan gula, serbuk kari. Kacau hingga Naik bau…
  3. Masukkan kerisik Dan santan. Kacau rata. Perasakan dulu. Jika terlalu pekat masukkan sedikit air. Akhir sekali masukkan terung yg dh di goreng awal tadi.kacau sekejap jgn terlalu lama sebab terung tu dh separuh masak.. boleh la tutup api.. siap untuk dihidang..
  4. Ade sesetengah org menggunakan rempah 4 sekawan Masa menumis.. tapi Saya lebih suka yg simple tapi sedap!.. terpulang pada selera masing2.. selamat mencuba!.

Pajeri Terung – Resepi Mudah dan Ringkas. Rahsia pajeri kaw akan diungkapkan pada perkongsian kali ini. PAJERI TERUNG – RESEPI ORIGINAL KELANTAN serius sangat sedap,tak tipu. Gambar tersebut mula disiarkan di sebuah portal media dan ia pantas mendapat perhatian netizen. Tak semua orang suka makan pajeri nenas dan pajeri terung tetapi mereka yang suka kebanyakannya tahu cara mudah untuk memasak makanan ini yang digandingkan dengan rempah.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Pajeri terung yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.