Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Mee Kari Nyonya yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Mee Kari Nyonya.

Sedang mencari inspirasi resipi mee kari nyonya khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun mee kari nyonya yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mee kari nyonya, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan mee kari nyonya yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan mee kari nyonya rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Mee Kari Nyonya menggunakan 16 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Mee Kari Nyonya:

  1. Gunakan 3 bungkus mee kuning.
  2. Gunakan 2 keping Dada Ayam (400 gm).
  3. Menyediakan 400 ml santan.
  4. Menyediakan 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging.
  5. Gunakan 4 sudu besar pes mee kari.
  6. Ambil 5 biji bawang merah.
  7. Siapkan 2 ulas bawang putih.
  8. Menyediakan 4 sudu minyak.
  9. Menyediakan 1 paket fishball (150/200gm).
  10. Gunakan 3 keping Tauhu basah.
  11. Siapkan 4 keping Tauhu Kering.
  12. Gunakan 1 paket Cendawan Enoki (150gm).
  13. Siapkan 6 biji telor Ayam.
  14. Gunakan 2 ikat Sawi hijau (300 gm).
  15. Ambil 2 litter air.
  16. Gunakan 2 sudu besar garam.

Jalan sediakan Mee Kari Nyonya:

  1. Mula kita rebus ayam hingga masak. Kemudian carik-carikkan isi ayam tadi. Ketepikan. Mee kuning di celur dengan air panas mendidih sekejap saja, dalam 3-4 minit. Rebus telor juga. Sawi hijau juga dicelur. Ketepikan..
  2. Dalam periuk lain. Masokkan minyak, tymis bawang merah, bawang putih hingga wangi. Tambah serbuk kari ayam/daging berserta pes mee kari..
  3. Bila semua bahan-bahan telah masak elok, masokkan air serta santan..
  4. Bila kuah telah mendidih, masokkan bahan-bahan yang dipotong kecil. Seperti tauhu basah, fishball, tauhu kering, cendawan enoki serta isi ayam tadi..
  5. Perasakan dengan garam. Siap untuk dihidangkan..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Mee Kari Nyonya yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.