Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Sardin Kicap Berempah yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Sardin Kicap Berempah.

Sedang mencari inspirasi resipi sardin kicap berempah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun sardin kicap berempah yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sardin kicap berempah, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan sardin kicap berempah sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat sardin kicap berempah rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Sardin Kicap Berempah memakai 13 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Sardin Kicap Berempah:

  1. Menyediakan 1 cawan minyak.
  2. Siapkan 1 tin sardin saiz sedang.
  3. Gunakan 2 biji bawang holland.
  4. Menyediakan 3 ulas bawang putih.
  5. Gunakan 1 inci halia.
  6. Menyediakan 5 tangkai lada kering (rendam sampai lembut).
  7. Gunakan 3 cawan air.
  8. Siapkan 2 tangkai daun kari.
  9. Siapkan 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga).
  10. Siapkan 1/2 paket serbuk kari ikan.
  11. Menyediakan 1 asam keping.
  12. Gunakan 1/2 cawan kicap lemak manis.
  13. Gunakan 1/2 batang carrot (hiris).

Langkah-langkah sediakan Sardin Kicap Berempah:

  1. Asingkan ikan dan sos dia. Panaskan minyak, goreng ikan sardin. Tutup kuali supaya tak mercik, bila nak palingkan ikan, tutup api dulu, palingkan ikan, tutup kuali, buka api semula. Bila ikan dah garing, angkat..
  2. Kisar 1 biji bawang holland, bawang putih, halia dan lada kering dengan 1/2 cawan air sampai lumat. Panaskan minyak goreng sardin tadi, tumis daun kari, 4 sekawan dan bahan kisar sampai garing..
  3. Bila dah garing, tambah serbuk kari ikan. Kacau sampai garing sekali lagi dan pecah minyak. Tambah 2 1/2 cawan air dan sos sardin tadi. Kacau sampai mendidih..
  4. Bila dah garing, masukkan asam keping dan kicap. Kacau rata..
  5. Masukkan carrot. Kacau sampai masak dan tumisan pecah minyak. Tambah 1 biji bawang holland hiris dan ikan sardin goreng..
  6. Kacau perlahan, bila dah masak sekata, tutup api. Tabur sedikit daun bawang hiris, hidangkan..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Sardin Kicap Berempah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.