Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyediakan Simple Curry Rice (Japanese Style) yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Simple Curry Rice (Japanese Style).

Sekali lagi mencari idea resipi simple curry rice (japanese style) khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun simple curry rice (japanese style) yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari simple curry rice (japanese style), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan simple curry rice (japanese style) sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat simple curry rice (japanese style) rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Simple Curry Rice (Japanese Style) memakai 12 bahan dan 12 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Simple Curry Rice (Japanese Style):

  1. Siapkan 1 ketul Dada ayam (potong kecil-kecil).
  2. Gunakan 5 biji kentang mini (saiz seperti telur).
  3. Ambil 5 batang baby carrot.
  4. Gunakan 1/4 Bawang holland (potong dadu).
  5. Siapkan 3 ulas Bawang putih (potong dadu).
  6. Ambil 25 g/ 1/2 paket serbuk kari (bancuh dengan sedikit air panas).
  7. Menyediakan 2 biji tomato cherry.
  8. Gunakan 1 ketul Kiub ayam (optional).
  9. Menyediakan 2 batang cili padi (optional jika mahu pedas).
  10. Gunakan Telur Dadar.
  11. Gunakan 2 biji telur.
  12. Siapkan 2 sudu jagung frozen (rendam dalam air panas 2-3 minit).

Langkah-langkah membuat Simple Curry Rice (Japanese Style):

  1. Masak nasi dulu..
  2. Kupas kulit kentang dan potong kiub. Potong baby carrot kasar kepada saiz lebih kecil. Rebus dengan air sehingga empuk.
  3. Basuh ayam dengan sedikit tepung dan garam kemudian ketepikan..
  4. Tumiskan bawang holland, putih dan cili padi (jika mahu pedas) sehingga naik bau kemudian masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan air. Tumis hingga rempah masak.
  5. Masukkan ayam yang sudah dibasuh kedalam tumisan dengan sedikit air. Dan tutup periuk untuk melembutkan ayam..
  6. Ambil sedikit kentang dan carrot yang sudah direbus, blender dengan tomato cherry dan kiub ayam dengan sedikit air..
  7. Masukkan baki kentang dan carrot yang sudah empuk kedalam kari. Kemudian masukkan bahan-bahan yang sudah diblender. Kacau dengan api perlahan..
  8. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa dan tutup api apabila kuah kari sudah pekat sedikit..
  9. Kacau telur dengan jagung frozen yang sudah lembut kemudian perasakan dengan garam..
  10. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan tuangkan adunan telur. Pastikan telur tidak terlalu tebal untuk mengelakkan ia tidak masak..
  11. Tanpa menterbalikkan telur dadar anda, tutup kuali telur dan masak dengan api perlahan. Jika bahagian bawah telur dadar anda sudah masak, tutup api tapi terus tutup kuali telur supaya bahagian atas telur anda dimasak dengan wap sahaja..
  12. Hidangkankan telur diatas nasi dan letakkan kari yang pekat di sekeliling pinggan. Siap..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat simple curry rice (japanese style) boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.