Ikan Kembung Sambal Yogurt ๐.
Awak mencari idea resipi ikan kembung sambal yogurt ๐ khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan kembung sambal yogurt ๐ yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.
Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan kembung sambal yogurt ๐, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan ikan kembung sambal yogurt ๐ yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan ikan kembung sambal yogurt ๐ rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Ikan Kembung Sambal Yogurt ๐ menggunakan 16 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.
Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Ikan Kembung Sambal Yogurt ๐:
- Gunakan Fried fish.
- Ambil 8 of Ikan Kembung.
- Siapkan Teaspoon of Tumeric powder.
- Siapkan Teaspoon of salt.
- Siapkan One and half tablespoon of corn flour (Optional).
- Ambil Sambal Yogurt.
- Ambil One big red onion*.
- Siapkan 5 cloves of Garlics*.
- Menyediakan 5 Bird's eyes chillies*.
- Gunakan One big tomatoes.
- Menyediakan Four tablespoons of chilli paste.
- Menyediakan 5 tablespoons of Plain Yogurt.
- Menyediakan 1 lemon (juice) / (can substitute with tamarind juice) (optional.
- Gunakan Two tablespoons of oil.
- Menyediakan 100 ml of water.
- Siapkan Salt.
Langkah-langkah membuat Ikan Kembung Sambal Yogurt ๐:
- Marinate the fish with tumeric powder and salt. Near to cooking, coat the fishes with the corn flour. Just a light coating. It is optional to use corn flour. You could just fry the fish with the tumeric marination..
- Ingredients with this symbol * has to be lightly crushed using 'batu lesung'. We want a rough texture of the ingredients.. You also could use blender to get the rough texture..
- Put oil in the pan (i reuse the same oil for frying fish) and fry the crushed ingredients. Fry till it smells nice..
- Put in the chilli paste and tomatoes and fry it till the oil separates and floats on the top of the paste (pecah minyak). Once the oil is floating, add in Water and keep stirring. Keep frying till the second 'Pecah Minyak' happens. Reason being, since we use yogurt (same like santan) in the recipe, we dont want the dish spoil faster ๐..
- After the second pecah minyak, add in the yogurt. Keep stirring so the yogurt is fully mix with the sambal paste. Then add in the lemon juice for sourish taste (This is optional. Can skip if you just want the sour taste from the yogurt). Add in salt as per your needed..
- Once paste and yogurt are incorporated with one another, put in the fried fishes. Mix them for a minute. Take it out and it is ready to be served ๐.
Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat ikan kembung sambal yogurt ๐ boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!