Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Udang Kam Heong yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Udang Kam Heong.

Sedang mencari inspirasi resipi udang kam heong khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun udang kam heong yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari udang kam heong, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan udang kam heong yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses udang kam heong siap dibuat. Anda boleh sediakan Udang Kam Heong memakai 17 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Udang Kam Heong:

  1. Siapkan 500 gram udang (cuci bersih,toskan).
  2. Siapkan 3 camca besar rata tepung jagung.
  3. Menyediakan 1 camca kecil KFC garam gunung Saji.
  4. Menyediakan 4 camca besar minyak masak.
  5. Ambil 3 tangkai daun kari.
  6. Siapkan 1/2 biji bawang besar (potong dadu).
  7. Gunakan 3 biji bawang merah (potong dadu).
  8. Gunakan 4 ulas bawang putih (cincang halus).
  9. Menyediakan 3 keping halia (hiris nipis memanjang).
  10. Gunakan 1/2 peket kecil serbuk rempah kari ayam & daging Adabi.
  11. Gunakan 2 camca besar sos cili Saji.
  12. Gunakan 2 camca besar sos tomato Saji.
  13. Ambil 2 camca besar Sos Korea Adabi.
  14. Ambil 2 camca besar kicap masin Saji.
  15. Gunakan 3/4-1 cawan air.
  16. Gunakan 1 camca besar gula merah.
  17. Gunakan 2-3 camca besar air lemon.

Langkah-langkah sediakan Udang Kam Heong:

  1. Gaul udang hingga bersalut rata dengan tepung jagung dan garam gunung Saji.Perap sebentar..
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali non stick.Goreng udang hingga berubah warna.Angkat,toskan..
  3. Dalam kuali yang sama tumis daun kari hingga naik bau.Masukkan potongan bawang besar,bawang merah,bawang putih cincang dan halia.Tumis hingga layu..
  4. Masukkan serbuk kari,kacau-kacau sebentar.Masukkan sos cili,sos tomato,sos korea,kicap lemak masin.Kacau hingga bercampur-rata..
  5. Masukkan air, gula merah dan air lemon.Masak hingga sedikit pekat..
  6. Masukkan udang dan perahan air lemon.Balik-balikkan,seimbangkan rasa.Tutup api,siap..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat udang kam heong boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.