Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Roti JalaTembikai & Sos Pandan yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Roti JalaTembikai & Sos Pandan.

Awak mencari inspirasi resipi roti jalatembikai & sos pandan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun roti jalatembikai & sos pandan yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari roti jalatembikai & sos pandan, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan roti jalatembikai & sos pandan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan roti jalatembikai & sos pandan rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Roti JalaTembikai & Sos Pandan memakai 15 jenis bahan dan 11 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Roti JalaTembikai & Sos Pandan:

  1. Gunakan Roti Jala.
  2. Gunakan 3 cawan tepung gandum.
  3. Ambil 2 1/2 cawan air daun pandan.
  4. Siapkan blend air dgn 8-10 helai daun pandan & tapiskan.
  5. Siapkan 1/2 cawan santan pekat.
  6. Siapkan 2 biji telur A.
  7. Gunakan 1 sudu teh garam halus.
  8. Siapkan 3 sudu besar minyak masak.
  9. Gunakan Beberapa titik pewarna merah, hijau, putih & hitam.
  10. Siapkan Bahan2 Sos Pandan.
  11. Gunakan 1/2 cawan adunan roti jala.
  12. Gunakan 1/2 cawan gula.
  13. Gunakan 1/2 cawan santan pekat.
  14. Siapkan 1 cawan air.
  15. Siapkan Beberapa titik pewarna hijau.

Langkah-langkah membuat Roti JalaTembikai & Sos Pandan:

  1. Roti Jala 👉 Satukan semua bahan2 kecuali pewarna. Kacau sebati @ blend. Tapiskan.
  2. Bahagikan kpd 5 bahagian. 1 bahagian lagi saya dah asingkan 1/2 cawan utk sosnya, jadi tak ada dlm gambar. Adunan hitam 1 senduk, adunan hijau & putih 1 cawan, Adunan selebihnya warna merah..yg paling banyak di gunakan.
  3. Masukkan adunan merah & hijau ke dlm botol muncung 3, adunan putih botol muncung 1 @ 2, manakala adunan hitam di masukkan ke dlm picagari.
  4. Panaskan non stick pan. Jalakan adunan hijau dulu secara memanjang. Kemudian, jalakan adunan putih secara bertindih di atas adunan hijau.
  5. Selepas tu, titk2kan adunan hitam utk biji tembikai. Akhir sekali, jalakan adunan merah di atas biji2 hitam tadi.
  6. Masak beberapa saat. Bila dah kering, boleh di angkat.
  7. Bentang roti jala di atas pinggan. Lipat bahagian warna hijau & merah ke tengah & gulung kemas.
  8. Roti jala yg dah siap di gulung.
  9. Sos Pandan 👉 Satukan semua bahan2.
  10. Masak & kacau di atas api perlahan hingga sedikit pekat & licin.
  11. Sedia di hidangkan..roti jala & sos pandan.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Roti JalaTembikai & Sos Pandan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.