Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk.

Sedang mencari inspirasi resipi masak lemak pucuk ubi tumbuk khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun masak lemak pucuk ubi tumbuk yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak pucuk ubi tumbuk, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan masak lemak pucuk ubi tumbuk sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan masak lemak pucuk ubi tumbuk rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk menggunakan 14 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk:

  1. Ambil 1 ikat pucuk ubi.
  2. Siapkan Segenggam ikan bilis.
  3. Siapkan 10 biji cili padi.
  4. Gunakan 3 ulas bawang merah.
  5. Menyediakan 3 ulas bawang putih.
  6. Menyediakan 1 inci halia.
  7. Siapkan 1 buku kunyit hidup.
  8. Siapkan 2 sdt maggi cukup rasa.
  9. Ambil 1/2 sdt garam.
  10. Menyediakan 1 keping asam keping.
  11. Menyediakan 1 batang serai diketuk.
  12. Menyediakan 2 sudu besar minyak untuk menumis.
  13. Siapkan 200 ml santan kotak(kata).
  14. Gunakan 350 ml air.

Langkah-langkah sediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk:

  1. Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya,hiris kecil dan cuci bersih toskan.kemudian tumbuk sedikit lumat sahaja.Jangan terlampau lumat atau terlampau halus..
  2. .
  3. Perah air daun pucuk ubi dan ketepikan.ini bertujuan untuk hilangkan rasa pahit daun pucuk ubi tersebut.Bila sudah masak warna daun pucuk ubi tetap nampak cantik dan segar.. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk
  4. Cili padi,bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit hidup ditumbuk lumat.Kemudian tumbuk kasar sahaja ikan bilis yang telah dicuci..
  5. Panaskan minyak,tumiskan serai yang diketuk,masukkan bahan tumbuk kacau sebati sehingga wangi..
  6. Masukkan santan,masukkan pucuk ubi dan air.masukkan serbuk maggi cukup rasa dan sedikit garam jika perlu,Masukkan juga asam keping.kacau sebati dan biarkan hingga mendidih..
  7. Bila sudah mendidih matikan api.Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.