Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Mi Goreng Kari yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Mi Goreng Kari.

Sedang mencari idea resipi mi goreng kari khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun mi goreng kari yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi goreng kari, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan mi goreng kari yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah mi goreng kari siap dibuat. Anda dapat sediakan Mi Goreng Kari memakai 17 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Mi Goreng Kari:

  1. Menyediakan 1 paket mi kuning (360gm).
  2. Ambil 1 cawan isi ayam (didadu).
  3. Ambil 1 labu bawang merah bombay*.
  4. Siapkan 3 ulas bawang putih*.
  5. Menyediakan 1/2 cawan minyak masak.
  6. Menyediakan 4 sudu kecil membukit serbuk kari.
  7. Menyediakan 1/2 cawan air.
  8. Siapkan 2 biji telur.
  9. Ambil 3 sudu besar sos tomato.
  10. Ambil 3 sudu besar kicap masin Cap Tong Nam.
  11. Gunakan 2 sudu besar gula.
  12. Gunakan 1 1/2 sudu kecil garam.
  13. Gunakan 2 sudu kecil serbuk perasa (ajinomoto Nazri).
  14. Gunakan 1 ikat sayur salad (boleh je guna daun sawi ttp sy gantikan dgn daun salad sbb itu yg ada, dibersih dan dipotong).
  15. Siapkan 2 genggam taugeh (dicuci bersih).
  16. Ambil 1 batang cili merah (dihiris).
  17. Gunakan 1 biji limau/lemon (dibelah).

Jalan sediakan Mi Goreng Kari:

  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. Masukkan serbuk kari dan air kacau rata hingga pecah minyak.. Mi Goreng Kari
  2. Masukkan isi ayam dan kacau lagi 1-2 minit. Masukkan mi dan kacau rata..
  3. Masukkan sos tomato, kicap masin, garam, gula dan serbuk perasa. Tolak ke tepi kuali mi dan buat ruang kosong di tengah kuali. Pecahkan telur dan biarkan seketika. Bila telur nampak hampir masak, kacau-kacaukan mi supaya telur bersalut sebati dengan telur. Masukkan daun salad dan taugeg, gaul rata dan tutupkan api. Hidangkan bersama cili potong dan limau..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat mi goreng kari boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.