Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Pecal Sayur by Rina yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Pecal Sayur by Rina.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi pecal sayur by rina khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun pecal sayur by rina yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari pecal sayur by rina, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan pecal sayur by rina sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses pecal sayur by rina siap dibuat. Anda boleh sediakan Pecal Sayur by Rina memakai 17 jenis bahan dan 12 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Pecal Sayur by Rina:

  1. Menyediakan 2 keping tauhu.
  2. Menyediakan 1 mangkuk kecil taugeh.
  3. Gunakan 2 biji kentang.
  4. Gunakan 1 paket tempeh.
  5. Menyediakan 1 batang timun.
  6. Gunakan Kacang panjang.
  7. Siapkan Pucuk ubi.
  8. Menyediakan Daun betik.
  9. Siapkan Kuah pecal.
  10. Ambil 200 g kacang tanah.
  11. Menyediakan 3 biji bawang merah kecil.
  12. Ambil 1 ulas bawang putih.
  13. Menyediakan 10 tangkai cili kering.
  14. Ambil 1/2 sdb pes asam jawa.
  15. Menyediakan Gula.
  16. Menyediakan Garam.
  17. Siapkan Air panas.

Langkah-langkah membuat Pecal Sayur by Rina:

  1. Potong tempeh dan kentang dadu..
  2. Panaskan minyak. Goreng tauhu. Angkat dan sejukkan. Kemudian potong kecil – kecil..
  3. Goreng tempeh dan kentang sehingga kekuningan. Toskan dan sejukkan..
  4. Celur sebentar taugeh dengan air panas. Toskan dan sejukkan..
  5. Potong kacang panjang. Didihkan air dalam periuk, rebus berasingan kacang panjang, pucuk ubi dan daun betik sehingga empuk..
  6. Toskan air dan sejukkan. Hiris halus daun betik dan pucuk ubi..
  7. Hiris timun..
  8. Kuah. Sangai dahulu kacang tanah hingga masak. Ketepikan..
  9. Kemudian sangai cili kering, bawang merah, bawang putih hingga wangi. Api kecil..
  10. Kisar semua bahan kuah. Jika terlalu pekat tambah air panas..
  11. Perasakan garam dan gula. Letak pes asam jawa sedikit dahulu supaya tidak terlalu masam..
  12. Setelah siap. Boleh dihidangkan bersama sayuran tadi..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat pecal sayur by rina boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.